Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Bakłażan z pomidorami, mozzarellą i bazylią…

Bakłażan z pomidorami, mozzarellą, bazylią

Dzisiaj pierwszy z nowej serii wpisów z daniami kuchni wegetariańskiej 🙂 Co oczywiste, dla naszego zdrowia bardzo ważne jest to co jemy i jak jemy. Starajmy się by na naszym stole gościły dania przyrządzone na bazie świeżych, dobrej jakości produktów. Na początek  pyszny,  lekki bakłażan z pomidorami, mozzarellą, bazylią 🙂

Składniki:

bakłażan z pomidorami i mozzarella
bakłażan z pomidorami i mozzarella

1 duży lub dwa mniejsze bakłażany

2-3 pomidory

mozzarella zwykła lub wędzona lub ewentualnie feta

bazylia

oliwa z oliwek lub inna

Przygotowanie:

  1. Bakłażany myjemy, kroimy w zależności od upodobania na grubsze lub cieńsze plastry i dość obficie solimy. Odstawiamy na około 30 minut. Jak bakłażan puści sok dokładnie myjemy każdy kawałek. Ten zabieg pozwala pozbyć się z bakłażana ewentualnej goryczy.
  2. Na patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzewamy oliwę, układamy plastry bakłażana
    bakłażan z pomidorami i mozzarella
    bakłażan z pomidorami i mozzarella

    i przykrywamy. Dusimy w ten sposób jakiś czas, do moment aż się podsmaży i odwracamy na drugą stronę. Bakłażan musi nasiąknąć więc jeśli plastry są grube można skropić wodą żeby nie przesadzić z ilością oliwy.

  3. Delikatnie podsmażamy z drugiej strony, lekko solimy, a  na wierzch układamy plasterki pomidora i mozzarelli lub fety. Na sam koniec posypujemy świeżą lub suszoną bazylią ewentualnie dodając jeszcze coś od siebie 😉, przykrywamy i jeszcze chwilę
    bakłażan z pomidorami i mozzarella

    podgrzewamy. Do momentu rozpuszczenia sera.

  4. Podajemy z ryżem, pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

23 Comment

  1. mój komentarz będzie odmienny od wszystkich, wybacz nie lubię bakłażana, nie jadam nabiałów no nie wszystkich. Wiem kiepski styl żywienia 😉 Ale może twoja wersja bakłażana przypadłaby mi do gustu po usunięciu sera 😉 Pozdrawiam :o)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *