Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Bananowe pancakes bez jajek… Opcjonalnie wegańskie…

bananowe pancakes bez jajek

Pancakes, czyli małe i puszyste amerykańskie naleśniki, już kilka lat temu na stałe zagościły w śniadaniowym menu wielu polskich rodzin. Mimo, że nie zastąpią tradycyjnych cieniutkich nadziewanych naleśników, to są dla nich świetną alternatywą i dają wiele możliwości zarówno jeśli chodzi o skład ciasta, jak i sposób podania.

W swojej tradycyjnej wersji, której podstawę stanowi biała mąka pszenna nie są specjalnie zdrowe. Ale ponieważ moje dzieciaki je uwielbiają,  nieustannie poszukuję nowych, zdrowszych receptur. Tak powstały bananowe pancakes bez jajek, z mąką owsianą i orkiszową.

wegańskie pancakesSkładniki na bananowe pancakes bez jajek:

– 1 dobrze dojrzały banan

– 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego

– 2 czubate łyżki oleju kokosowego

– 1 szklanka mąki owsianej

– 3 czubate łyżki mąki orkiszowej lub pszennej

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bio

Wykonanie:

1) W misce zmiksuj banana, roztopiony olej i mleko.

2) Dodaj proszek do pieczenia, mąkę i zmiksuj na jednolitą masę. Na początek dodaj mąkę owsianą i 1 łyżkę orkiszowej i jeśli ciasto będzie za rzadkie dodawaj kolejne. Ostatecznie powinno być trochę bardziej gęste niż na klasyczne naleśniki.

3) Patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym w niewielkiej ilości oleju i rozgrzej.

4) Nakładaj placuszki i smaż na złoty kolor z obu stron.

5) Podawaj z ulubionymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, syrop daktylowy, domowa konfitura czy miód. U mnie tym razem z wiśniami jeszcze z poprzedniego lata.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

26 Comment

  1. Nie powinnam oglądać tego przed śniadaniem. 😉 Ciekawi mnie – czym różni się proszek do pieczenia bio, od zwykłego? Nie robię grubych naleśników właśnie ze względu na proszek do pieczenia i sodę. Może to jest alternatywa?

  2. Wyglądają cudownie, smakują pewnie jeszcze lepiej! Muszę przetestować ten przepis, ja sam zawsze robię placuszki owsiane, bardzo podobna receptura. 🙂

  3. Wyglądają pysznie. Jeszcze nie jadłam śniadania, więc lecę do kuchni i wypróbuję 🙂

Odpowiedz na „AsiaSAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *