Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki

Marii Antoninie przypisuje się sławetne słowa Niech jedzą ciastka, wypowiedziane z wielką niefrasobliwością na skargę ludu francuskiego, który był głodny i nie miał dostępu do chleba. Lata minęły, czasy się zmieniły. Obecnie na przygotowanie prostych bułeczek, pozwolić może sobie niemal każdy. A jak mogą smakować tego typu produkty przygotowane specjalne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi? Na przykład jako bułeczki drożdżowe bez jajek? Przepis jest wyjątkowo prosty, a sam wypiek przepyszny.

bułeczki drożdżowe bez jajek

Do przygotowania drożdżówek bez jaj potrzeba: ½ kg mąki pszennej, 75 g roztopionego masła, szklankę mleka, 25 g drożdży, szczyptę soli, 70 g cukru, wedle upodobań możemy dodać garść rodzynek. Ciasto przygotowujemy jak w tradycyjnej wersji, zaczynając od roztarcia drożdży z cukrem. Po dodaniu pozostałych składników i wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na części, nadając każdej z bułeczek pożądany kształt. Możemy na wierzchu posypać je dodatkowo kruszonką. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. I… gotowe – możemy już cieszyć się smakiem jakim kuszą pyszne bułeczki bez jajek, nie martwiąc się o alergię.

 

Author: jogosfera.com.pl