Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Chałka… (bez jajek, opcjonalnie wegańska)

Chałka bez jajek

Już od dłuższego czasu korciło mnie żeby upiec chałkę bez jajek, ale jakoś nigdy nie mogłam się zabrać. W końcu niedawno, pod wpływem nagłej facebookowej inspiracji, kupując drożdże instant, bo innych nie było w jedynym otwartym, ze względu na święto, sklepie w okolicy – upiekłam. A jak ostygła nie mogłam od niej odejść :O Chałka bez jajek może być również w wersji wegańskiej.

SKŁADNIKI:

300ml mleka (w wersji wegańskiej roślinne)

2 łyżki masła (w wersji wegańskiej margaryna, olej kokosowy itp)

7g drożdży instant

3 łyżki brązowego cukru lub syropu daktylowego

550 g mąki

szczypta soli

Kruszonka:

1/2 łyżki masła lub wegańskiego zamiennika

1 łyżka cukru pudru

1,5 łyżki mąki

Chałka dla alergików, bez jajek, opcjonalnie bez mleka
Chałka dla alergików

PRZYGOTOWANIE:

1) Masło roztop i odstaw do wystudzenia.

2) Podgrzej mleko tak żeby było wyraźnie ciepłe (około 40stopni).

3) Do miski wsyp mąkę, cukier, drożdże, sól, dodaj roztopione masło, ciepłe mleko i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do wyrastania na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).

4) Podziel ciasto na 3 części i na oprószonej mąką stolnicy uformuj trzy wałki.

5) Połącz ich końcówki, spleć je ze sobą jak warkocz i koniec sklej. Splecione ciasto połóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką  i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut (powinno podwoić objętość).

6) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzej piekarnik do temp. 180°C i przygotuj kruszonkę łącząc wszystkie składniki i rozcierając w dłoniach na okruszki.

7) Posyp ciasto kruszonką i piecz w temp. 180°C przez 25 – 30 minut.

8) Pozostaw do ostygnięcia. Chałka bez jajek gotowa 🙂

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

17 Comment

  1. Pięknie Ci wyszła – aż mi się zachciało spróbować też zrobić! 🙂 przepis wydaje się nawet prosty, więc chyba spróbuję. Dzięki za posunięcie pomysłu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *