Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Kruche ciasteczka z konfiturą… (bez jajek i cukru)

Ciasteczka bez jajek, cukru

Dzisiaj kruche ciasteczka bez jajek, cukru z konfiturą malinową. Przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane, a efekt końcowy naprawdę pyszny 😉  Oczywiście ciastka można posypać cukrem pudrem, ale dzięki konfiturze są pyszne i bez niego, więc idealnie sprawdzają się gdy najdzie nas ochota na słodkie śniadanie lub niezobowiązujący deser 😉

Składniki:
-niepełna szklanka mąki
-60g masła
-1/4 szklanki śmietany 18%
-1 łyżka cukru pudru lub syropu klonowego lub daktylowego + ewentualnie cukier puder do posypania
-konfitura malinowa lub jakikolwiek inny dżem

Ciastka z okienkiem
Ciastka z okienkiem

Wykonanie:

1) Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na małe kawałki lub starte na tarce masło, śmietanę, łyżkę cukru pudru lub wybranego syropu. Wyrób miękkie ciasto, przykryj je i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2) Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj kółka lub serduszka, a w co drugim dodatkowo mniejsze kółko lub serduszko i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasteczka bez jajek
Ciastka bez jajek

3) Ciastka nakłuj raz przy raz widelcem żeby równo urosły, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 10-15 min aż się lekko zarumienią, ale uważając żeby nie przypalić.

4) Po wystygnięciu pełne ciastka posmaruj dżemem i przykryj tymi z dziurką.

5) Gotowe możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

32 Comment

  1. Że też się natykam na blogi katujące mnie słodyczami 🙂 Tzn. należę do tych osób, które ich sobie nie odmawiają, ale gdy patrzę na fotografie zaraz mam ochotę coś skubnąć nawet gdy kompletnie nie jestem głodna 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *