Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką… (bez jajek)

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (bez jajek) Opcjonalnie wegańskie.

Od kilku dni ,,chodziło” za mną ciasto ze śliwkami… Zaczęło się jak w trakcie zakupów moją uwagę przyciągnęły dojrzałe węgierki. I tak po dłuższym namyśle powstało ciasto drożdżowe bez jajek ze śliwkami i kruszonką <3 Jest delikatne i puszyste. Idealne i szybkie w przygotowaniu 🙂

Składniki :

– 300g mąki pszennej lub orkiszowej

– 1/5 szklanki brązowego cukru

– 3/4 szklanki mleka

– 1/3 szklanki oleju

– 30g drożdży

– około 500g śliwek węgierek

Ciasto drożdżowe bez jajek ze śliwkami i kruszonką.
Ciasto drożdżowe bez jajek ze śliwkami i kruszonką.

 

Kruszonka:

– 50 g masła

– 50 g cukru pudru

– 100g mąki

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. Bez jajek, opckonalnie wegański.
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką – bez jajek

Wykonanie:

1) W miseczce wymieszaj 30ml ciepłego mleka, drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

2) Wsyp do miski mąkę, cukier, olej, pozostałą część ciepłego mleka oraz wyrośnięty zaczyn i wyrób ciasto. Musi odklejać się od miski i rąk. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki.

3) Formę o średnicy około 29cm wysmaruj tłuszczem, obsyp mąką i równo rozprowadź w niej ciasto.

4) Umyj i wydryluj śliwki, a następnie ułóż je ciasno na wierzchu ciasta miąższem do góry.

5) Przygotuj kruszonkę mieszając ze sobą mąkę, masło i cukier puder do momentu aż się pojawi 😉 i posyp nią obficie wierzch ciasta.

6) Ciasto odstaw do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny lub dłużej.

7) Wstaw ciasto do zimnego piekarnika i włącz temperaturę 200 stopni. Piecz około 30 minut.

Smacznego 🙂

 

Zobacz podobne

29 Comment

  1. Ciasto drożdżowe piekła zawsze moja babcia. To dla mnie prawdziwy smak lata. Zaskoczył mnie pomysł bez jajek. Z pewnością wypróbuję, jak tylko śliwki w moim ogrodzie będą dojrzałe. 🙂

  2. Węgierki <3 Zaraz namówię moją Babcię, żeby zrobiła drożdżówkę ze śliwkami, albo z malinami. Tak smakowały moje niedziele, babcinymi wypiekami. Piękną zrobiłaś tę drożdżówkę. I kruszonka! Cudo!

  3. Napisałam takie peany na temat tego placka 😀 a tutaj komunikat „sorry” i nie udało sie opublikować komentarza :/ ale może jeszcze gdzieś wyskoczy więc będą wtedy dwa 😀 teraz powiem krótko PYCHA UWIELBIAM <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *