Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Czosnkowy sos winegret…

Czosnkowy sos winegret na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego i soku z cytryny. Idealny do sałatek.

Dzisiaj przepis na pyszny i lekki czosnkowy sos winegret o wyrazistym  smaku. Idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju sałat, sałatek, pizzy czy kanapek. Jest zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu. Po zrobieniu można go przechowywać w lodówce przez dłuższy czas, i dzięki temu mieć go ,,pod ręką” zawsze gdy zajdzie taka potrzeba. Dla mnie to takie kuchenne ,,must have” 😉

Składniki:

– 2-3 duże ząbki czosnku

– 1 duża soczysta cytryna lub dwie mniejsze

– łyżeczka octu balsamicznego

- łyżeczka musztardy

– łyżka miodu, syropu klonowego, syropu daktylowego, cukru brązowego itp.

– łyżeczka soli

– opcjonalnie ulubione przyprawy

– ok. 100ml oliwy z oliwek

Szybki i prosty w przygotowaniu czosnkowy sos winegret na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek. Sos idealny do sałat i sałatek.
Aromatyczny sos winegret z czosnkiem.

Przygotowanie:

1) Do małego słoiczka 200ml przeciśnij przez praskę czosnek.

2) Wyciśnij sok z cytryny i zalej nim czosnek.

3) Dodaj ocet balsamiczny, miód, sól i ewentualnie przyprawy.

4) Dokładnie wymieszaj łyżeczką i dopełnij słoik oliwą z oliwek.

5) Jeszcze raz wymieszaj, zakręć słoik i wstaw do lodówki.

6) Przed każdym użyciem dokładnie zamieszaj i dodawaj wedle uznania.

Czosnkowy sos winegret może stać na pewno miesiąc, bo tyle najdłużej zajęło mi zużycie całego, ale sądzę, że dużo dłużej. Nie psuje się, bo oliwa pełni w nim rolę konserwantu.
Gdy stoi w lodówce oliwa z oliwek może gęstnięć, ale wystarczy, że postoi chwilę w temperaturze pokojowej i wraca do swojej płynnej konsystencji.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

27 Comment

  1. To jest naprawdę pyszny sos 🙂 ja też robię bardzo podobny i dobieram składniki „na oko”. W TV widziałam, że pewien kucharz dodał surowe żółtko i wyszedł mu piękny sos, ale ja bym się bała takiego pomysłu. Surowe jajko jakoś mnie przeraża 😀

    1. Najczęściej do sałat ròżnych, ktore służa za suròwkę do obiadu. Do sałatki caprese, jako dodatkowy sos do pizzy po upieczeniu, do warzyw grillowanych. Używam baaaardzo często, polecam.

  2. ciekawe połączenie, winegret z czosnkiem 🙂 zawsze jadłam w klasycznej postaci, ale jak widać w kuchni można eksperymentować i jak to mówi mój przyszły mąż.. w kuchni nie ma zasad ; D a czosnek uwielbiam :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *