Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek…

dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek

Korzystając z dobrodziejstw jesieni, dzisiaj przepis na dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek. Sezon dyniowy zaczął się u nas w tym roku dość późno, bo dopiero wczoraj, ale ze względu na wielkość pierwszej obrabianej sztuki mam już od wczoraj na koncie dyniowe ciasto, placki, zupę krem i jeszcze sporo wolnego musu z dyni 😉

  1. Dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek przepyszne i dzięki zawartości dyni ma piękny żółty kolor:)

Ciasto drożdżowe z musem z dyni i kruszonką
Ciasto drożdżowe z musem z dyni i kruszonką

Składniki:

-600g mąki pszennej

-3/4 szklanki musu z dyni (dynia upieczona w piekarniku 200 stopni przez 60min i potem zmiksowana)

-50g roztopionego masła

-50g oleju

-1/2 lub 3/4 szklanki brązowego cukru – w zależności od tego jak słodkie ciasta lubicie 🙂

-1/2 szklanki mleka

-35g świeżych drożdży

-garść rodzynek

-garść skórki pomarańczowej

Kruszonka:

2 łyżki mąki

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

Ciasto drożdżowe z dynią bez jajek
Ciasto drożdżowe z dynią bez jajek

Przygotowanie:

1) Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i 1/4 szklanki mleka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 min.
2)Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, masło olej, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i dynię. Wyrabiamy gładkie, nieprzywierające do miski ciasto (jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby wyrosło aż do podwojenia objętości (około 1 godziny)
3)Ponownie lekko wyrabiamy, dodajemy rodzynki i przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką  keksówki 10x32cm
4)Składniki na kruszonkę łączymy i wyrabiamy aż do powstania kruszonki, posypujemy ciasto i odstawiamy na 30 minut,
5)Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy na najniższym poziomie około 40 min.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku żeby nie opadło

Smacznego:)

Zobacz podobne

55 Comment

  1. Aż mi się ślinianki pobudziły na widok tego ciasta. Wspomnienie dzieciństwa- ciepłe ciasto drożdżowe popijane mlekiem. A teraz ani ciasta drożdżowego ani mleka nie mogę 🙁

  2. Dynie uwielbiam. Jest źródłem witamin i składników mineralnych – jest mega zdrowa. A przy tym tak uniwersalna, że pasuje do wszystkiego. Jutro zabieramy się z córą za robienie spóźnionych dekoracji halloweenowych 😉 będzie klimatycznie w domu i na talerzu :P. A Twoje ciasto drożdżowe – idealne! Takie jak robiła moja babcia. Tylko, że Ty udoskonaliłaś – bez jajek i z dynią. Na bank wypróbuję 🙂

  3. Muszę koniecznie wypróbować. Ostatnio pokroiłam duża dynię, część zamroziłam, z części zrobiłam zupę, trzy słoiczki dżemu i babeczki. Babeczki robiłam pierwszy raz z przepisu znalezionego w internecie i niestety okazały się niewypałem. Były bardzo twarde i przez to niezjadliwe. Uwielbiam ciasto marchewkowe i chciałabym bardzo znaleźć dobry przepis dyniowe. Mam nadzieję, że Twój będzie strzałem w dziesiątkę 🙂

  4. Ale to musi być pyszne! Asiu, a wiesz może jaką mąką zastąpić mąkę pszenną, aby ciacho wyszło bezglutenowe? Zastanawiam się w ogóle czy tak się da?

    1. Niestety nie 🙁 Jeśli chodzi o placki, naleśniki itp to mam doświadczenie, że świetnie się sprawdzają inne mąki, ale w cieście drożdżowym poza orkiszową, która też ma gluten nic nie przychodzi mi do głowy 🙁

  5. U mnie wszystkie przepisy na dania bez jajek są na wagę złota, bo mam w domu małego alergika 😉 Ale fakt, często wykorzystuję dynie, jako zamiennik dla jajka. Nawet naleśniki robię z dynią i wychodzą świetne! 🙂

  6. Ciasto wygląda pysznie 🙂
    Ja przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z dynią, a chętnie bym zjadła. Tylko jakoś chyba nie mam serca do pieczenia ciast, bo nie potrafię się zmobilizować 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *