Ciasto dyniowe bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki

Kiedy jesień za oknem i robi się szaro i nieprzyjemnie, nastrój może poprawić dobre, domowe ciasto. Zwłaszcza, że można wykorzystać do jego przygotowania sezonowe warzywo, którego pełno obecnie w sklepach.

Ciasto dyniowe  bez jajek – warianty

Pumpkin pie jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a jego tradycja sięga aż XVIII i XIX-wiecznych książek kucharskich, między innymi autorstwa Catharine Beecher. Jego podstawą jest tarta z kruchego ciasta, na którą kładzie się masę z puree dyniowego, przyprawionego aromatycznymi korzeniami.

W Europie ciasto dyniowe przybiera nieco inną formę, bliższą temu wytwarzanemu z marchewki. Jest to rodzaj ciasta ucieranego, z dodatkiem bakalii, często posypanego cukrem pudrem lub oblanego czekoladą. Istnieją również przepisy na ciasto dyniowe bez jajek, dzięki czemu nawet weganie mogą cieszyć się tym pysznym smakiem – nie za słodkim, lekko wytrawnym. Ciasto z dyni bez jajek jest ponadto polecane przez dietetyków dla wszystkich tych, którzy powinni liczyć kalorie. Idealnie nada się ono zatem do popołudniowej gorącej herbaty, żeby odpędzić jesienne smutki.

 

Author: jogosfera.com.pl