Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Dyniowe naleśniki bez jajek i mleka…

Dyniowe naleśniki bez jajek, mleka

Lubisz naleśniki? Ja bardzo 🙂 Najbardziej te puszyste i delikatne… Właśnie takie są dyniowe naleśniki bez jajek, mleka. Dodatek musu z dyni sprawia, że są elastyczne i mają piękny żółty kolor.

wegańskie naleśniki z musem z dyni
wegańskie naleśniki z musem z dyni

Składniki na około 10szt:

– 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
– mus z 250g dyni  – jak zrobić mus z dyni znajdziesz tu: dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek
– 1 szklanka wody gazowanej
– 1/2 szklanki zwykłej wody (może być również mleko)
– 2 łyżki oleju

Dyniowe naleśniki dla alergików...
Dyniowe naleśniki dla alergików…

Wykonanie:

1) Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie za gęste lub za rzadkie dodaj trochę mąki lub wody.

2) Zimną patelnie natłuść ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

3) Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki delikatnie przewracając na drugą stronę.

5) Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Jeśli coś zostanie, dyniowe naleśniki bez jajek, mleka smakują jak świeżo usmażone jeśli na moment włożysz je na rozgrzaną suchą patelnię.

Zobacz podobne

49 Comment

  1. A właśnie wczoraj od znajomych dostałam ogromną dynię i się zastanawiałam co innego można z niej zrobić oprócz zupy i ciasta. A tu nagle trafiłam na twój blog i ten przepis. Jutro na obiad dyniowe naleśniki. Dzięki 🙂

  2. Naleśniki zrobione. Wyszły tragiczne. Pierwszy problem jaki się pojawił to trudności z odwracaniem. Cały czas „mokre” nie pozwalały się odwrócić. Zmiana proporcji -dodano więcej wody i mąki aby obniżyć udział dyni. Ilość zwiększona o 100% i nadal problemy. Dały się już przewracać, Niestety cały czas coś mi nie pasowało. Zrezygnuję z tego przepisu. Proszę o informacje co mogło być źle zrobione. Gdyby ktoś miał podobne doświadczenie to proszę o info. Będę szukać innego przepisu.

    1. Dodałaś olej do ciasta i wysmarowałaś odrobiną oleju zimną patelnię? Miałam kiedyś podobny problem z naleśnikami z dynią, ale z innym przepisem.. Wg tego robiłam kilkakrotnie i nigdy nie było żadnych problemów. Mus robiłaś w piekarniku czy w garnku?

      1. mus robiony w piekarniku (podobnie robię mus na zupę), olej dodany do ciasta, patelnia smarowana ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. hm…

  3. Mniam, muszę je wypróbować – do tej pory naleśniki z dynią łączyłam wyłącznie w farszu, nie wiedziałam, że może stać się także elementem ciasta!

  4. No i zapisany przepis. Dynia w zamrażalniku. Przy najbliższej okazji spróbuję Twojego przepisu 🙂
    Uwielbiam takie zdrowe i nietypowe przepisy. A jeśli mogę podać je dzieciom to już jest super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *