Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Jagodzianki wegańskie…

Jagodzianki wegańskie

Ostatnio znalazłam zamrożone jeszcze latem jagody i pierwsze co przyszło mi do głowy to jagodzianki wegańskie <3

Naprawdę dobre, kupne jagodzianki jadłam tylko w jednym miejscu, ale po pierwsze nie było to w Warszawie, a po drugie i tak nie były tak dobre jak te, na które przepis znajdziecie poniżej.

Są niesamowicie delikatne, miękkie, bardzo łatwe do przygotowania i maja w sobie tyle jagód ile tylko się zmieści, co dla mnie jest podstawa 😉 a dodatkowo są bez jajek i mleka wiec idealne także dla wegan i alergików.
Jeśli nie macie zapasu mrożonych jagód w swojej lodowce to są dostępne w sklepie, a latem na pewno powtórzycie ze świeżymi  😉 Chociaż pierwszy raz robiłam z konfiturą jagodową i też były pyszne!

Jagodzianki bez jajek i mleka
Jagodzianki bez jajek i mleka

Składniki na jagodzianki wegańskie:

2 szklanki mąki

2 łyżki brązowego cukru plus pół łyżeczki  do każdej jagodzianki

szczypta soli

1/2 szklanki letniej wody

15-20 gram drożdży

1/4 szklanki oleju

2 szklanki jagód (może być mniej lub więcej w zależności od tego jak lubicie )

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jagodzianki bez jajek i mleka
Jagodzianki bez jajek i mleka
  1. Zaczyn: Wymieszać 1/2 szklanki letniej wody, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i drożdże i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Do miski wsypać mąkę, sól, 2 łyżki cukru, olej. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto tak żeby odklejało się od miski. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
  4. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować kawałki ciasta na grubość około 0,5cm. Można wycinać w cieście koła albo pokroić na kwadraty.
  5. Na środek każdego nakładamy w zależności od wielkości 2-4 łyżeczki jagód, posypujemy 1/2 łyżeczki cukru, robimy coś na wzór woreczka i dokładnie sklejamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu zostawiając odstępy.
    Jagodzianki bez jajek i mleka
    Jagodzianki bez jajek i mleka
  6. Odstawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarni do 175 stopni, wkładamy blachę z jagodziankami i pieczemy 20-25 minut. Delikatnie się zarumienią.
  7. Odstawiamy do ostudzenia.
  8. Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem, próbujemy i powstrzymujemy się, ledwo, żeby nie zjeść wszystkich na raz :O

Smacznego!

 

 

Zobacz podobne

63 Comment

  1. Ależ dawno już nie jadłam jagodzianek 🙂 chyba ze trzy lata temu i też najlepsze jakie jadłam to w Wawie w jakiejś cukierni moja mama zawsze kupowała.

  2. Uwielbiam jagodzianki a jeszcze jakoś ich sama nie zrobiłam. Z całą pewnością wykorzystam Twój przepis jak się okazuje nie jest to takie trudne, a co domowy wypiek to domowy :o) Pozdrawiam.

  3. Wyglądają obłędnie! Uwielbiam jagodzianki. Kiedyś zjadłam mega pyszną, najpyszniejszą jagodziankę, w malutkim osiedlowym sklepiku z cukiernią – nigdzie później tak dobrej nie jadłam. Szkoda, że już nie mieszkam na tamtym osiedlu 😉

  4. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! Nigdy sama nie robiłam jagodzianek, a mała często mnie prosi o nie – latem to nie problem kupić (chociaż z jakością jest różnie), ale teraz to już nie takie proste. Dziękuję!

      1. Zrobiłam wczoraj te jagodzianki 🙂 Co prawda nie ze świeżych jagód, a z konfiturą jagodową. Niestety niezbyt mocno je skleiłam i trochę mi ona wypłynęła, ale i tak córcia była wniebowzięta 🙂 Nawet nie zdążyłam ich oprószyć cukrem pudrem, a już wszystkie zniknęły 😉 Jeszcze raz dziękuję za przepis 🙂

  5. Niesamowicie prosty przepis. Ja co prawda jagód nie posiadam, ale mam kilka słoiczków konfitury z rabarbaru, z którą nie do końca wiedziałam co mam zrobić. Teraz już chyba wiem 😉

  6. Oj ja ja tęsknie za świeżymi jagodami, Jagodzianki akurat kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, bo zawsze wtedy chodzili panowie z lodówkami i krzyczeli kto chce kupić.

  7. Hmmm, bardzo ciekawy przepis! 🙂
    Widzę, że bardzo ładnie wyrastają i pięknie się prezentują 🙂
    Niestety ostatnimi czasy z jagodami problem 🙁 A szkoda bo uwielbiam 😉
    Będzie trzeba przepis wypróbować z innymi owocami 🙂
    Brawa za pomysł 🙂

  8. Wyglądają bardzo puszyście i lekko, na pewno są smaczne. Pochodzę z miejscowości, w której robią jagodzianki, po które przyjeżdżają ludzie z całej Polski więc dobra jagodzianka to dla mnie wyzwanie 🙂

  9. Jagodzianki, to moje ulubione drożdżówki :p. Zawsze uważałam,że beż żółtek drożdżówka nie wyjdzie puszysta. Twoje bułeczki przeczą mojemu przekonaniu.

  10. Ale fajne! Uwielbiam jagodzianki, zawsze przypominają mi moje dzieciństwo u babci na wsi. Teraz jestem na diecie niskotłuszczowej i zastanawiam się czy można by było zastąpić olej w cieście. Jakieś pomysły?

  11. Ooo, mój mąż wybiera się jutro z moim tatą na jagody, więc chętnie skorzystam z przepisu. Uwielbiam jagodzianki, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. A w przepisie są drożdże świeże?

  12. Faktycznie trzeba sie powsyrzymywac! Bardzo smaczne 🙂 jedyne czego mi brakuje w przepisie to ile wychodzi z tej porcji i jakiej srednicy kola wycinac. Nigdy nie robilam jagodzianek i nie za bardzo wiedzialam jak dzielic ciasto w zwiazku z czym moje wyszly w wersji mini 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *