Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Kasza jęczmienna z prażonymi pestkami słonecznika i żurawiną…

kasza jęczmienna

Nie wiem jak Wy, ale ja po świątecznych wrażeniach kulinarnych mam już zdecydowanie ochotę na proste i przede wszystkim lekkie jedzenie. Jedną z moich ulubionych potraw tego typu, jest kasza jęczmienna z prażonymi pestkami słonecznika i żurawiną o delikatnym, lekko orzechowym smaku, przełamanym słodyczą żurawiny.

Kasza jęczmienna to skarbnica cennych wartości odżywczych.  Zawiera dużo wapnia – ważnego dla kości, zębów i prawidłowej pracy mięśni oraz cynku, żelaza i potasu – odpowiedzialnych za witalność i sprawność fizyczną. A więc do dzieła 🙂

 

Kasza jęczmienna z prażonymi pestkami słonecznika
Kasza jęczmienna z prażonymi pestkami słonecznika

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

1 szklanka wody do ugotowania kaszy

2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju

1 duża garść pestek słonecznika

1 duża garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

1) Zagotuj wodę, wrzuć do niej wypłukaną kaszę i przykryj. Zmniejsz maksymalnie gaz i gotuj w ten sposób około 20 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka.

2) Na małej patelni lub w rondelku podgrzej oliwę, wrzuć pestki słonecznika i często mieszając zrumień na lekko złoty kolor. Zdejmij z gazu, dodaj żurawinę i wymieszaj.

3) Uprażone pestki z żurawiną dodaj do kaszy i wymieszaj.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

21 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *