Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Krucha tarta z czereśniami i kruszonką… (bez jajek)

Krucha tarta bez jajek

Uwielbiam czereśnie <3 Sezon w pełni, dlatego staram się nasycić ich smakiem na tyle by dotrwać do kolejnego 😉 Oczywiście żadne cuda nie zastąpią smaku świeżych owoców, ale ciasta z czereśniami smakują tak dobrze, że na prawdę warto poświęcić chwilę by je przygotować.

Jednym z moich ulubionych, jest krucha tarta bez jajek z czereśniami i kruszonką, na którą przepis znajdziecie poniżej 🙂

 

 

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki

1/2 kostki masła

1 łyżka cukru pudru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

około 1/4  szklanki bardzo zimnej wody

 

Kruche ciasto z owocami bez jajek
Kruche ciasto z owocami bez jajek

Nadzienie:

około 400g czereśni

 

Kruszonka:

50g masła

50g cukru pudru

100g mąki

 

WYKONANIE:

1) Mąkę, masło, cukier puder i proszek do pieczenia ugnieć na tyle ile się da, a następnie stopniowo dolewaj bardzo zimnej wody. Musi być jej tylko tyle żeby udało się ugnieść elastyczne ciasto.

2) Zawiń je w folię i na co najmniej 15 minut schowaj do lodówki.

Tarta z owocami bez jajek.
Tarta z owocami bez jajek.

3) W tym czasie wyjmij z czereśni pestki i przygotuj kruszonkę (łącząc ze sobą wszystkie składniki i ucierając palcami do momentu aż powstanie kruszonka).

4) Formę na tartę o średnicy około 26-28cm posmaruj tłuszczem i obsyp mąką.

5) Wyjmij ciasto z lodówki, i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj je na placek trochę większy niż średnica formy, włóż je do niej i dociśnij. Ewentualnie pokrój ciasto w cienkie plastry, i dociskając wylep nimi dno i boki.

6) Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

7) Zrób widelcem dziurki na całej powierzchni ciasta, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut.

8) Wyjmij podpieczone ciasto, ułóż na nim czereśnie, a następnie równomiernie posyp kruszonką.

(Jeśli chcesz żeby spód pozostał mocno kruchy, przed ułożeniem czereśni posyp niewielką ilości bułki tartej – wchłonie sok).

9) Znowu wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub dłużej jeśli warstwa czereśni jest wysoka.

10) Wystudź i krucha tarta bez jajek z czereśniami gotowa 🙂

Smacznego 🙂

 

Zobacz podobne

32 Comment

  1. Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców ! Od dłuższego czasu szukałam przepisu na jakieś dobre ciasto, na pewno ten jeden wypróbuję ! 😀

  2. Takie kruche ciasta z owocami to chyba najlepsze z możliwych słodyczy. Uwielbiam! Jadłam podobne z wieloma różnymi owocami, ale nigdy z czereśniami. Chyba pora to nadrobić 🙂

  3. Uwielbiam takie ciasta. Lato trzeba wykorzystywać w 100%. Również lubię czereśnie, ale do ciast ich jeszcze nie dodawałam 🙂 Ja ostatnio robiłam podobną tartę, ale z wiśniami.

  4. Takie cienkie (pod względem grubości, a nie jakości! xD) ciasta są super!

    Jeszcze bardzo lubię crumble, bo to praktycznie same owoce z kruszonką 😀

  5. Uwielbiam kruchą tartę. Jedyne co mnie w niej przeraża, to ilość masła, którą trzeba do jej przygotowania zużyć. Dobrze, że nie zawsze wiem co jem 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *