Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Kruche ciasto z rabarbarem bez jajek…

kruche ciasto z rabarbarem bez jajek

W końcu przyszła wiosna, a z nią sezon rabarbarowy. I mimo, że nigdy wcześniej sama nie piekłam ciasta z rabarbarem, to tym razem jakoś mnie wzięło i musiałam spróbować 😉 Wyszło tak pyszne, kruche ciasto z rabarbarem bez jajek, że postanowiłam się  z Wami podzielić przepisem.

kruche ciasto bez jajekSkładniki na kruche ciasto z rabarbarem bez jajek:

– 1,5 szklanki mąki pszennej (może być razowa) lub orkiszowej

– 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub zamiennika

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio

– 1/2 kostki masła

– 1/4 szklanki mleka

– 500g rabarbaru

– 1/3 szklanki cukru trzcinowego, syropu klonowego, daktylowego lub zamiennika

Składniki na kruszonkę:

– 3/4 szklanki mąki

– 1/3 szklanki cukru pudru

– 1/3 kostki masła

Przygotowanie:

1) Do miski wsyp mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i wymieszaj.

2) Masło rozpuść w rondelku i razem z mlekiem dodaj do suchych składników. Dokładnie połącz chwilę wyrabiając.

3) Formę (ja użyłam do tarty) wysmaruj niewielką ilością oleju, wylep ciastem i włóż do lodówki na około 20 minut.

4) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto do lekkiego zrumienienia przez około 15-20 minut.

5) W tym czasie umyj i obierz rabarbar, a następnie pokrój w plasterki o grubości około 0,5cm.

6) Dodaj syrop klonowy lub zamiennik i wymieszaj.

7) Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski i rozetrzyj między palcami aż powstanie kruszonka.

8) Na podpieczonym spodzie rozłóż rabarbar (jeśli puścił sok to najlepiej tak żeby jego nadmiar został w misce), posyp kruszonką.

9) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto około 40-45 minut, aż kruszonka się przyrumieni.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

20 Comment

  1. ” Wyszło tak pyszne, kruche ciasto z rabarbarem bez jajek, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem.” w sumie od przepisu, wolałbym kawałek tego ciasta ;). Wygląda mega!

  2. Uwielbiam ciasta z rabarbarem i kruszonką, W każdym sezonie sięgam po drożdżowe które jest punktem obowiązkowym ale kruche też są kuszące. U mnie ostatnio na pierwszy plan wyszła tarta rustykalna, kruche również robię bez jajek ale dużo cieńsze i nie dodaję proszku do pieczenia tylko maka, masło, cukier i odrobina zimnej wody.

  3. Już jest rabarbar?! Uwielbiam go!
    Przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam kruchego ciasta bez jajek. Ale jako naukowiec, do tego pracujący w laboratorium, mam ochotę na ten kulinarny eksperyment! Pozdrawiam serdecznie.

  4. Mam mnóstwo rabarbaru w ogrodzie i już wiem, co z niego zrobię w najbliższym czasie. Dzięki za porzucenie pomysłu 🙂

  5. Już się przekonałam, że do pieczenia wcale nie trzeba używać jajek, a i tak wyjdzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *