Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Pyszne dania z makaronem

Makaron kojarzy się nam głównie z Italią. Włosi są największymi propagatorami tego produktu na świecie, choć trzeba dodać, że mówi się, że mogli nie być jego wynalazcami. Wciąż trwa spór czy współczesny makaron powstał tak naprawdę we Włoszech czy Chinach. Trzeba jednak oddać pomysłowych mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego, że wznieśli pastę na największe wyżyny. Obecnie notuje się, że we Włoszech występuje ponad 300 rodzajów makaronu. Część z nich dobrze znamy. Są to: rurki (penne), kokardki (farfalle), świderki (fusilli), tagliatelle, lasagne i wiele, wiele innych.

Makaron w kuchni. Jak idealnie przyrządzać pastę?

Żeby uzyskać idealnie ugotowany makaron trzeba zachować odpowiednie proporcje – 1 litr wody na każde 100 g suchej pasty. Wrzucamy go zawsze do wrzącej wody.

makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami

Jakie mogą być dodatki do makaronu? Wszystko zależy od naszej fantazji i zdolności kulinarnych. Oczywiście, istnieją klasyczne przepisy: Alla carbonara, bolognese, ale równie pysznie może smakować makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami lub trochę inny wariant smakowy na makaron z brokułami i pomidorami. Warto również pamiętać, że makaron świetnie komponuje się z winem. Należy tylko pamiętać, że do jasnych, delikatnych sosów dodajemy wino białe, a do ciemnych, esencjonalnych – czerwone. Buon Appetito!

 

Author: jogosfera.com.pl