Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Szybki makaron z pomidorami, czosnkiem i bazylią…

makaron z pomidorami, czosnkiem, bazylią.

Kilka miesięcy temu dowiedziałam się, że czosnku do przyrządzania włoskiej pasty nie powinno się kroić czy przeciskać przez praskę, ale w całości wrzucać na gorącą oliwę, a tuż przed pomieszaniem sosu z makaronem go wyrzucić. Nie wiem czy to tyczy się wszystkich przepisów na włoskie makarony, ale dopiero stosując się do tej prostej zasady udało mi się stworzyć idealny makaron z pomidorami, czosnkiem, bazylią 😉

Oprócz walorów smakowo zapachowych, niewątpliwą zaletą makaronu z oliwą z oliwek, pomidorami, czosnkiem i bazylią jest szybkość przygotowania. Trwa to tyle co zagotowanie wody na makaron i czas jego gotowania, a czasem nawet krócej.
A obecność tylko świeżych, prostych składników sprawia, że to danie idealne na letnie obiady.

Kokardki z sosem pomidorowym, czosnkiem, bazylią i pieprzem
Makaron z sosem pomidorowym, czosnkiem i bazylią.

SKŁADNIKI:

300g włoskiego makaronu farfalle

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

2 duże ząbki czosnku

6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości

dwie garści świeżej bazylii

świeży pieprz

opcjonalnie grana padano lub parmezan do posypania

sól

PRZYGOTOWANIE:

1) Zagotuj w dużym garnku 3 litry wody.

2) Umyj pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

3) Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć w całości ząbki czosnku. Temperatura nie może być zbyt duża bo czosnek łatwo spalić.

Prosty makaron z oliwą z oliwek, pomidorami, czosnkiem, bazylią i świeżym pieprzem.
Makaron z oliwą z oliwek, pomidorami, czosnkiem i bazylią.

4) Do gotującej się wody dodaj sól, trochę oliwy i wrzuć makaron.

5) Jak czosnek się przyrumieni odwróć go na drugą stronę i po chwili dodaj pokrojone pomidory. Duś je chwilę pod przykryciem, a następnie dodaj świeżą bazylię, wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.

6) Gotowy makaron odcedź i gorący, nie przelewając zimną wodą dodaj do pomidorów i bazylii.

7) Wyjmij ząbki czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj.

8) Po nałożeniu na talerz, wedle uznania, posypujemy świeżym pieprzem i świeżo startym serem.

Oczywiście sos można dosolić, ale moim zdaniem wystarczy posolony w trakcie gotowania makaron.

Smacznego:)

 

Zobacz podobne

36 Comment

  1. Super przepis, jak to bywa z makaronem szybki i prosty. Ja spróbuję z bakłażanem, bo go uwielbiam.
    Mam tylko jedno ale, może nie ale, bo to moja fobia 🙂 nie lubię wrzucać świeżych ziół do oliwy, wolę posypac nimi potrawę , jak już jest gotowa .
    dzięki za inspirację 🙂

  2. Uwielbiam takie przepisy. Pyszne o szybkie, bez kilku godzin spędzonych w kuchni, a to przy małym dziecku bardzo ważne😊Wpisane do jadłospisu na przyszły tydzien😊

  3. Wygląda pysznie, ja też tak robię pastę, mój ulubiony makaron to tagliatelle, staram się kupować ten świeży, który gotuje się 2-3 minuty 😉 można go dostać w Lidlu podczas tygodnia włoskiego, który obecnie trwa 😉 jest przepyszny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *