Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Zdrowe pancakes orkiszowo owsiane z malinami… (bez jajek)

Pancakes bez jajek

Amerykańskie pancakes skradły ostatnimi czasy serca wielu wielbicieli słodkich, pożywnych śniadań. Muszę przyznać, że moje, a przede wszystkim moich dzieci również. Oczywiście nie robię ich w sposób tradycyjny, bo w mojej wersji to pancakes bez jajek, a poza tym jeśli mogę, staram się używać nie tylko mąki pszennej, ale również tych bardziej wartościowych.

Do przygotowania tych placków użyłam pół na pół mąki orkiszowej i owsianej i dużej ilości malin, które nadają im niepowtarzalny smak.

 

pancakes bez jajek
pancakes bez jajek

Składniki na pancakes bez jajek:

– pół szklanki mąki orkiszowej

– pół szklanki mąki owsianej

– jedna łyżeczka proszku do pieczenia

– szklanka mleka roślinnego, krowiego lub wody

– dwie łyżki oleju lub roztopionego masła

– 2-3 łyżki syropu klonowego, daktylowego lub cukru itp

– dwie garście malin (mogą być mrożone)

– syrop klonowy do polania lub ulubiona konfitura lub cukier puder itp.

placki bez jajek
placki bez jajek

Wykonanie:

1) Mleko zmiksuj z olejem lub roztopionym masłem.

2) Cały czas miksując stopniowo dodaj mąki pomieszane z proszkiem do pieczenia i 2-3 łyżki syropu klonowego. Miksuj aż powstanie gładka, jednolita masa.

3) Odstaw gotowe ciasto na minimum 15 minut (może stać nawet 3 godziny, a jeśli nie masz czasu można ten punkt pominąć,      ale placki mogą wyjść mniej delikatne)

4) Nasącz papierowy ręcznik odrobiną oleju i wysmaruj nim patelnię z nieprzywierającą powłoką.

5) Do odstanego ciasta dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.

6) Rozgrzej patelnię i nalewaj łyżką po trochu ciasta (tyle żeby po rozpłynięciu się po patelni miało wielkość placka).

7) Smaż aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza i wtedy łopatką przewracaj delikatnie na drugą stronę. Smaż do lekkiego zarumienienia. Dodatek malin sprawia że mogą nie smażyć się zupełnie równo i może być potrzeba podsmażenia np po dwa razy na każdą stronę. Trzeba obserwować pod kątem tego żeby nie zostały surowe w środku.

8) Po wyjęciu na talerz ułóż albo obok siebie, albo jeden na drugim i polej syropem klonowym lub tym co lubisz i masz pod ręką.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

51 Comment

    1. Mniam, ja też robię z bananami, ale masła orzechowego nigdy nie dodawałam, bo nie lubimy więc nie kupuję. Ale w plackach może być super 🙂

  1. Uwielbiam pancakes i bardzo często robię je bez jajek, zastępuję je wtedy bananem, są dzięki temu pulchniutkie i słodziutkie naturalnie 😀 Twoje wyglądają super!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Świetny pomysł na zdrową słodycz. Ostatnio zaczęłam smażyć różnego rodzaju placuszki i naleśniki (w końcu zaczęły mi wychodzić 😉 ). Twój przepis zapisuję i z pewnością do niego wrócę 😉

  3. Czy zamiast gotowej mąki owsianej mogę zmielić płatki owsiane? Zdecydowanie bardziej mi smakują zmielone, niż mąka „gotowa”, ta którą mam nadaje dziwnej goryczy potrawom.

  4. Przepis wydaje się prosty, a pankejki smaczne. Przyznam, że zbieram się już bardzo długo żeby zrobić swoje, ale jakoś nigdy mi z nimi nie po drodze. 🙂

  5. Jestem wielka fanką pancakesów, ale takich orkiszowo-owsianych jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *