Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Placki bananowo jogurtowe (bez jajek, bezglutenowe)

Placki bananowe bez jajek

Dzisiaj przepis na ulubione placki bananowe bez jajek moich dzieciaków 😉 Połączenie bananów z jogurtem sprawia, że są lekkie,delikatne w smaku, lekko słodkie i rozpływają się w ustach, a do tego w podstawowej wersji bezglutenowe.  Idealny pomysł na zdrowe, syte i pyszne śniadanie lub kolację 🙂

Bezglutenowe placki jogurtowo bananowe (bez jajek)...
Bezglutenowe placki jogurtowo bananowe (bez jajek)…

Składniki:

– 3 dobrze dojrzałe banany
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 1 szklanka mąki kukurydzianej (może być również orkiszowa, owsiana itp)
– olej z pestek winogron lub inny

 

 

 

Placuszki bananowo jogurtowe bez jajek i glutenu...
Placuszki bananowo jogurtowe bez jajek i glutenu…

Wykonanie:

1) Banany obierz, i rozgnieć widelcem.

2) Do miski z bananami dodaj jogurt, mąkę i dokładnie wymieszaj.

3) Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką ciasto tak żeby powstawały niewielkie placki.

4) Smaż na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić.

5) Zarumienione z jednej strony placki przełóż na drugą i smaż aż się zarumieni.

6) Gotowe placki wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny i przykryj drugim (ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu), a następnie  przenieś na talerz i jedz 🙂 Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

20 Comment

  1. Uwielbiam takie placki na śniadanie! Ostatnio robiłam z mrożonymi malinami i aż zatęskniłam za latem i świeżymi owocami! Wtedy moim jedynym porannym dylematem jest „które owoce dziś dodać do śniadania” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *