Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Pieczone placki ziemniaczane… (bez jajek i glutenu)

bezglutenowe pieczone placki ziemniaczane bez jajek

Lubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo…, ale od jakiegoś czasu w tradycyjnej wersji z patelni stały się dla mnie zbyt ciężkie, i mimo, że od zawsze bardzo je lubiłam przestałam mieć na nie ochotę. Jakiś czas temu natrafiłam jednak na przepis w wersji z piekarnika i po kilku modyfikacjach wyszły placki idealne 🙂 Okazało się, że można zrobić bezglutenowe pieczone placki ziemniaczane bez jajek, w niczym nie ustępujące wersji tradycyjnej. Są pyszne, delikatne, chrupiące, a co najważniejsze lekkie, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!

Składniki:

1kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
olej

ziemniaczane (bezglutenowe, bez jajek)
ziemniaczane (bezglutenowe, bez jajek)

Przygotowanie:

1)Obrać i umyć ziemniaki i cebule, a następnie zetrzeć je na tarce o jeden stopień drobniejszej niż jarzynowa 😉 (nie wiem jaka jest fachowa nazwa tego rozmiaru ;))

2)Starte ziemniaki i cebule przełożyć do sitka o drobnych oczkach i porządnie odcisnąć sok.

3)Przełożyć do miski, dodać skrobię ziemniaczaną, pieprz, sól i opcjonalnie inne ulubione przyprawy i wymieszać.

ziemniaczane (bezglutenowe, bez jajek)
ziemniaczane (bezglutenowe, bez jajek)

4)piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem.

5)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go niewielką ilością oleju. Następnie brać niewielką ilość masy, jeszcze raz porządnie odcisnąć resztkę soku, uformować dość cienki placek i układać na blasze zachowując niewielkie odstępy.

6)Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika na jeden z najwyższych poziomów, ale nie najwyższy i piec po około 10 minut na stronę. Trzeba kontrolować żeby się nie spaliły, ale żeby się zarumieniły.

7)Bezglutenowe pieczone placki ziemniaczane bez jajek podajemy opcjonalnie z sosem czosnkowym lub innym, surówką itp. 🙂

ziemniaczane (bezglutenowe, bez jajek)
ziemniaczane (bezglutenowe, bez jajek)

Smacznego!

 

Zobacz podobne

29 Comment

  1. Świetny pomysł. Mi również nie pasują takie ociekające tłuszczem z patelni. Są zdecydowanie niepoprawne dietetycznie. A to jest sposób dzięki, któremu będzie można je czasem zjeść. Dzięki!:)

  2. mniam…. ja przed śniadaniem a tu wszędzie takie pyszności! 😉 Mój Em raczej nie da się oszukać, ale ja na pewno wypróbuję taką lekką wersję.

  3. Podoba mi się Twój pomysł. Ja tylko taka gotująca nie jestem, chociaż… Noe dobra, dopiero zaczynam swoje podboje. Z reszta, jak widzę, na wielu polach.

  4. Pierwszy raz widzę, aby placki piec w piekarniku, a nie smażyć na ociekającej tłuszczem patelni, super pomysł 🙂 Zdrowiej, a to najważniejsze 😉

  5. Pierwszy raz widzę, aby placki ziemniaczane były pieczone w piekarniku, a nie smażone na ociekającej tłuszczem patelni. Super! Z całą pewnością smaczniej i zdrowiej 😉

  6. Zaintrygowałaś mnie 🙂 placki ziemniaczane pieczone w piekarniku! Po Twoich jagodziankach jestem gotowa spróbować wszystkiego co proponujesz, ale placki to dla mnie takie mało zdrowe „smażuchy” 🙂 musze uwierzyć i się zmobilizować 🙂

    1. Kiedyś uwielbiałam klasyczne placki, ale już od dłuższego czasu nie jadłam bo te tony oleju przestały mi odpowiadać. Te pieczone sa jak dla mnie idealnym rozwiazaniem. Sa pyszne, na cała blachę placków wystarcza łyzka oliwy i dzięki temu sa lekkie. To same ziemniaki i troche cebuli więc możesz uznać że zdrowe 🙂 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *