Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Quesadilla ze szpinakiem…

Quesadilla ze szpinakiem

Quesadilla to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, której podstawę stanowi tortilla i roztopiony, ciągnący się ser <3 Dzisiaj quesadilla ze szpinakiem, więc dodamy jeszcze szpinak, fetę i kilka innych dodatków.
Quesadilla to idealna propozycja na obiad czy kolacje, a na zimno świetnie sprawdzi się również w szkole czy pracy 🙂

Tortille możecie zrobić sami przepis na tortilla-ciasto, lub wykorzystać kupne (na tą porcję nadzienia 8-9 sztuk)

Składniki:

Quesadilla wegetariańska
Quesadilla wegetariańska

250g świeżego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
100g sera fety (może być mniej jeśli lubisz mało słone potrawy)
50ml słodkiej śmietanki 12% lub 18%
150g mozzarelli lub innego żółtego sera
oliwa z oliwek extra virgin

 

 

Przygotowanie:

1) Na sporej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmaż.

2) Dodaj dokładnie wypłukany świeży szpinak, pomieszaj i duś parę minut aż szpinak stanie się miękki.

3) Dodaj śmietankę, pokruszoną fetę i zmiksuj na jednolitą masę, lub jeśli wolisz zostaw większe kawałki.

4) Na połowie tortilli rozsmaruj gotowe nadzienie, posyp dość obficie startą mozzarellą, złóż placek na pół.

Qesadilla ze szpinakiem
Qesadilla ze szpinakiem

5) Rozgrzej suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką i podsmaż quesadillę ze szpinakiem chwilę z jednej strony, a następnie łopatką przewróć na drugą. Musi to trwać tyle czasu żeby ser w środku się rozpuścił.

6) Po wyjęciu na talerz przekrój na pół (najlepiej sprawdza się okrągły nóż do pizzy) i podawaj jeszcze ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu czosnkowego lub pomidorowego.

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

37 Comment

  1. Na pewno wypróbuję przepis, razem z przepisem na samą tortillę. Kilka razy próbowałam zrobić ją samodzielnie, ale jeszcze nie znalazłam dobrego przepisu. Twój na pewno zrobię 😉

  2. Uwielbiam połączenie szpinaku z fetą <3 Często tak właśnie wyglądają moje naleśnikowe obiady :). Muszę spróbować quesadillas, tylko śmietanę zastąpię jogurtem :).

  3. Dzisiaj miałam quesadillas na obiad, ale z ajvarem, papryką, pieczarkami i żółtym serem. Ze szpinakiem też lubię. Za mięsnymi nie przepadam. Można spodziewać się kolejnych przepisów z tortillami?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *