Quesadilla wegetariańska. Smakołyki kuchni meksykańskiej

Podobnie jak enchiladas, burrito, fajita i taco, quesadilla to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jest to rodzaj tortilli z masy kukurydzianej z dodatkiem roztopionego sera. Klasycznie, w kraju pochodzenia zazwyczaj jest używany ser Oaxaca, stanowiący meksykańską wersję znanej i lubianej mozzarelli. Wykorzystuje się go również przy empanadas, nadając im przyjemnego, lekko mlecznego smaku oraz charakterystycznej, ciągnącej konsystencji. Istnieją różne lokalne wariacje na temat podstawowej wersji dania. Można choćby wymienić: Quesadilla de flor de cala baza z sosem z kwiatów dyni oraz Quesadilla gringa z dodatkiem mięsa. Jako danie bazowe funkcjonuje jednak quesadilla wegetariańska.

quesadilla wegetariańska. Jak przygotować danie?

Podstawę stanowi prosta, kukurydziana tortilla, na którą kładziemy łatwo topiący się ser. Całość składa się na pół i podgrzewa na ogniu aż do sklejenia.

W przypadku gdy nie uda się nam znaleźć w sklepie sera Oaxaca (bywa trudno dostępny ze względu na małą opłacalność sprowadzania go), produkt ten z powodzeniem można zastąpić najprostszą mozzarellą, którą bez problemu kupimy w każdym markecie.

 

Author: jogosfera.com.pl