Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem i przyprawami – Masala Chai

Rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem - masala Chai

Za oknem jesień pomieszana z zimą więc zimno, wietrznie i ciemno. Żeby jakoś umilić sobie ten czas bez wystarczającej ilości słońca i moich ulubionych temperatur, mam kilka niezawodnych sposobów. Jednym z nich jest rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem – Masala Chai.

Ile przygotowujących tyle wersji więc dzisiaj zapraszam na moją 🙂

Najwygodniej będzie jak przygotujesz sobie mieszankę przypraw, która starczy Ci na kilka kubków Masala Chai. Dzięki temu łatwiej zachować odpowiednie proporcje, a dodatkowo przyspiesza to proces przygotowania kolejnych porcji tego aromatycznego napoju.

Indyjska herbata Masala Chai
Indyjska herbata Masala Chai

Składniki na mieszankę przypraw:

-1   łyżeczka cynamonu

-1/2 łyżeczki kardamonu

-1/2 łyżeczki imbiru

-1/2 łyżeczki goździków

-1/4 łyżeczki kurkumy

-1/4 łyżeczka garam masala (ewentualnie można pominąć)

Składniki na herbatę:

-1 łyżeczka sypanej lub 1 torebka czarnej herbaty (można również zastąpić zieloną chociaż oryginalnie jest czarna)

-2/3 szklanki wody

-1/3 szklanki mleka

-1/2-1 płaska łyżeczka przygotowanej mieszanki przypraw (ilość w zależności od tego czy lubicie mniej czy bardziej ostrą)

-miód, syrop klonowy lub brązowy cukier

Rozgrzewająca herbata Masala Chai
Rozgrzewająca herbata Masala Chai

Przygotowanie:

1) Zaparzyć 2/3 kubka herbaty

2) Zagotować mleko, dodać mieszankę przypraw i gotować na małym ogniu 3-5 minut, regularnie mieszając.

3) Przecedzając przez drobne sitko wlać mleko do herbaty i wymieszać.

4) Dodać miód, syrop klonowy lub cukier. Ilość wedle uznania, ale rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem – Masala Chai powinna być słodka.

5) Wymieszać i pić gorącą.

Smacznego 🙂

Na rozgrzanie polecam również: zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Zobacz podobne

28 Comment

  1. po prostu ubóstwiam wszelkie chai latte! Jesienią smakują obłędnie, a przyprawy korzenne codziennie gdzieś sie u mnie pojawiają:) Fajny pomysł na dodanie garam masala, musze wypróbować:)

  2. Jak ja dawno nie robiłam sobie takiej herbaty… Chyba zaraz ją nastawię w trakcie przygotowywania jedzenia, które jutro zabiorę do pracy. Jestem przemarznięta, mój organizm jeszcze nie przywykł do zimowych realiów. herbata będzie w sam raz 🙂 dziękuję za przypomnienie o niej.

  3. W Indiach jest BARDZO słodka i bardzo gorąca 🙂 i ma rozgrzewać, by nie było tak czuć upału (dzięki czemu jest też dobra na zimowe mrozy) 🙂
    A dla leniwych pamiętam, że kiedyś widziałam gotową herbatkę Irving „Chai masala” – właściwie jak ją zaparzyć, osłodzić i dolać mleka to było git 🙂

  4. Och, jak ja lubię tę herbatę! Czasami robię wariację z mlekiem spienionym – chai latte. Też jest świetna na pogodę taką jak ostatnio. <3

  5. Super przepis! Uwielbiam takie smaki, kuchnia indyjska jest moją ulubioną, ale jeszcze nigdy nie robiłam sama takiej herbaty 🙂 Jutro wypróbuje, będzie idealna na wieczór z książką na zakończenie tygodnia 😉

  6. Nigdy nie wpadłabym na pomysł, żeby do herbaty dodać garam masala. Ale skoro proponujesz przetestuję. Zrobię jednak jeden wyjątek do Twojego przepisu, nie dodam mleka… Nie potrafie pić „białej” herbaty, a uwielbiam dodawanie wszelkich przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *