Herbata indyjska z mlekiem. Korzenna herbata rodem z Indii

Każdy miłośnik herbaty powinien choć raz spróbować narodowego napoju Hindusów, czyli Chai Masali. Co to jest i jak ją przyrządzić?

Chai Masala to po prostu herbata indyjska z mlekiem. Podstawą do przygotowania napoju będzie herbata liściasta, dobrej jakości. Warto sięgnąć po herbatę Assam. W Indiach zamiast liści często używa się granulek nazywanych mamri. Drugim składnikiem jest masala. To ona będzie odpowiedzialna za główną nutę smakową. W zależności od regionu Indii ta mieszanka przypraw miewa innych skład, a co za tym idzie smakuje bardzo różnorodnie. Elementem bazowym prawie wszystkich są: imbir, kardamon i goździki. Ostatnim koniecznym składnikiem jest cukier – najlepiej w wersji brązowej lub wedle uznania miód.

herbata indyjska z mlekiem

Jak przygotować chai masala w warunkach domowych? Zagotowujemy mleko z przyprawami (możemy nabyć gotową mieszankę lub samemu poeksperymentować). Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut tak, żeby napój nie wykipiał. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy herbatę. Mieszamy i zaparzamy przez 5 minut. Przed wypiciem napój trzeba odcedzić i nalać do kubeczków. Dopiero wtedy możemy dodać miód.

Herbata ma bardzo charakterystyczny, lekko pikantny smak, którego nie da się pomylić z niczym innym. Trzeba koniecznie spróbować samemu.

 

Author: jogosfera.com.pl