Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.
sie30

Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.

Trudno wyobrazić sobie świętowanie specjalnych okazji bez odpowiedniego tortu. Ten pyszny rodzaj ciasta, ma wiele wariantów. Zazwyczaj jego podstawą wersją jest biszkopt, przekładany masą. Trochę historii słodkości –  tort bez jajek Z kraj pochodzenia tortów uznaje się Italię, stamtąd też przywędrował do Polski, podczas panowania królowej Bony. Doskonaląc receptury, mistrzowie cukiernictwa tworzyli coraz ciekawsze kompozycje. Do...

Read More
Muffiny owsiane bez mąki. Krótka historia muffina
sie03

Muffiny owsiane bez mąki. Krótka historia muffina

Muffin to niezmiernie popularny rodzaj ciastek, który ma swych zwolenników na całym świecie. Ma kształt babeczki, a przygotowuje się go z najróżniejszymi dodatkami w wersji słodkiej (rodzynki, bakalie, owoce, czekolada), ale też wytrawnej (z warzywami lub mięsem). Dzięki wielkiej rzeczy amatorów doczekał się nawet święta. 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka. muffiny owsiane bez mąki Współczesne muffiny wywodzą się z...

Read More
Włoskie ciasto na pizze z piwem. Z czego zrobić idealne ciasto na pizzę?
lip30

Włoskie ciasto na pizze z piwem. Z czego zrobić idealne ciasto na pizzę?

Pizza to potrawa, która szturmem opanowała kuchnię na cały świecie. Choć klasyczny placek kojarzy się głównie ze słoneczną Italią, tego typu potrawy znane były już w starożytnym Egipcie oraz w Rzymie. A samo słowo piza jako określenie placka z bazylią i serem jest znane w dokumentach już w X wieku! W znanej nam formie pizza pojawiła się tuż po sprowadzeniu pomidorów do Włoch z Nowego Świata, na początku w Neapolu. Jak będzie smakowało...

Read More