Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki
wrz11

Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki

Marii Antoninie przypisuje się sławetne słowa Niech jedzą ciastka, wypowiedziane z wielką niefrasobliwością na skargę ludu francuskiego, który był głodny i nie miał dostępu do chleba. Lata minęły, czasy się zmieniły. Obecnie na przygotowanie prostych bułeczek, pozwolić może sobie niemal każdy. A jak mogą smakować tego typu produkty przygotowane specjalne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi? Na przykład jako bułeczki drożdżowe bez...

Read More
Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta
wrz03

Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta

Pierniki to tradycyjne ciasta z długą historią, wytwarzane z mieszanej mąki pszenno-żytniej, mleka, jajek, cukru karmelizowanego, przypraw korzennych (cynamonu, imbiru) i dodatku miodu. Polska nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa pierny czyli pieprzny. Znane są u nas od lat. Choć są kojarzone głównie z Toruniem, to najstarszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. piernik bez jajek Tradycyjnie wiąże się je z krajami hanzeatyckimi,...

Read More
Włoskie ciasto na pizze z piwem. Z czego zrobić idealne ciasto na pizzę?
lip30

Włoskie ciasto na pizze z piwem. Z czego zrobić idealne ciasto na pizzę?

Pizza to potrawa, która szturmem opanowała kuchnię na cały świecie. Choć klasyczny placek kojarzy się głównie ze słoneczną Italią, tego typu potrawy znane były już w starożytnym Egipcie oraz w Rzymie. A samo słowo piza jako określenie placka z bazylią i serem jest znane w dokumentach już w X wieku! W znanej nam formie pizza pojawiła się tuż po sprowadzeniu pomidorów do Włoch z Nowego Świata, na początku w Neapolu. Jak będzie smakowało...

Read More