Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki
wrz11

Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki

Marii Antoninie przypisuje się sławetne słowa Niech jedzą ciastka, wypowiedziane z wielką niefrasobliwością na skargę ludu francuskiego, który był głodny i nie miał dostępu do chleba. Lata minęły, czasy się zmieniły. Obecnie na przygotowanie prostych bułeczek, pozwolić może sobie niemal każdy. A jak mogą smakować tego typu produkty przygotowane specjalne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi? Na przykład jako bułeczki drożdżowe bez...

Read More
Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta
wrz03

Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta

Pierniki to tradycyjne ciasta z długą historią, wytwarzane z mieszanej mąki pszenno-żytniej, mleka, jajek, cukru karmelizowanego, przypraw korzennych (cynamonu, imbiru) i dodatku miodu. Polska nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa pierny czyli pieprzny. Znane są u nas od lat. Choć są kojarzone głównie z Toruniem, to najstarszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. piernik bez jajek Tradycyjnie wiąże się je z krajami hanzeatyckimi,...

Read More
Muffiny owsiane bez mąki. Krótka historia muffina
sie03

Muffiny owsiane bez mąki. Krótka historia muffina

Muffin to niezmiernie popularny rodzaj ciastek, który ma swych zwolenników na całym świecie. Ma kształt babeczki, a przygotowuje się go z najróżniejszymi dodatkami w wersji słodkiej (rodzynki, bakalie, owoce, czekolada), ale też wytrawnej (z warzywami lub mięsem). Dzięki wielkiej rzeczy amatorów doczekał się nawet święta. 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka. muffiny owsiane bez mąki Współczesne muffiny wywodzą się z...

Read More