Ciasto dyniowe  bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki
wrz30

Ciasto dyniowe bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki

Kiedy jesień za oknem i robi się szaro i nieprzyjemnie, nastrój może poprawić dobre, domowe ciasto. Zwłaszcza, że można wykorzystać do jego przygotowania sezonowe warzywo, którego pełno obecnie w sklepach. Ciasto dyniowe  bez jajek – warianty Pumpkin pie jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a jego tradycja sięga aż XVIII i XIX-wiecznych książek kucharskich, między innymi autorstwa Catharine Beecher. Jego...

Read More
Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki
wrz11

Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki

Marii Antoninie przypisuje się sławetne słowa Niech jedzą ciastka, wypowiedziane z wielką niefrasobliwością na skargę ludu francuskiego, który był głodny i nie miał dostępu do chleba. Lata minęły, czasy się zmieniły. Obecnie na przygotowanie prostych bułeczek, pozwolić może sobie niemal każdy. A jak mogą smakować tego typu produkty przygotowane specjalne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi? Na przykład jako bułeczki drożdżowe bez...

Read More
Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta
wrz03

Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta

Pierniki to tradycyjne ciasta z długą historią, wytwarzane z mieszanej mąki pszenno-żytniej, mleka, jajek, cukru karmelizowanego, przypraw korzennych (cynamonu, imbiru) i dodatku miodu. Polska nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa pierny czyli pieprzny. Znane są u nas od lat. Choć są kojarzone głównie z Toruniem, to najstarszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. piernik bez jajek Tradycyjnie wiąże się je z krajami hanzeatyckimi,...

Read More
Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.
sie30

Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.

Trudno wyobrazić sobie świętowanie specjalnych okazji bez odpowiedniego tortu. Ten pyszny rodzaj ciasta, ma wiele wariantów. Zazwyczaj jego podstawą wersją jest biszkopt, przekładany masą. Trochę historii słodkości –  tort bez jajek Z kraj pochodzenia tortów uznaje się Italię, stamtąd też przywędrował do Polski, podczas panowania królowej Bony. Doskonaląc receptury, mistrzowie cukiernictwa tworzyli coraz ciekawsze kompozycje. Do...

Read More
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?
sie24

Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?

Tortilla to przysmak wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Ma formę okrągłego placka (zbliżoną do naleśnika), pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej. Stosowany bywa jako pieczywo albo baza dla innych dań. Tortille pszenne pojawiły się w Meksyku po sprowadzeniu na te tereny zboża przez Hiszpanów. sprawdzony przepis na ciasto do tortilli Jako baza dla innych potraw tortilla jest wykorzystywana przy tacos, enchiladas, quesadilla a...

Read More