Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki
wrz11

Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki

Marii Antoninie przypisuje się sławetne słowa Niech jedzą ciastka, wypowiedziane z wielką niefrasobliwością na skargę ludu francuskiego, który był głodny i nie miał dostępu do chleba. Lata minęły, czasy się zmieniły. Obecnie na przygotowanie prostych bułeczek, pozwolić może sobie niemal każdy. A jak mogą smakować tego typu produkty przygotowane specjalne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi? Na przykład jako bułeczki drożdżowe bez...

Read More
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?
sie24

Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?

Tortilla to przysmak wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Ma formę okrągłego placka (zbliżoną do naleśnika), pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej. Stosowany bywa jako pieczywo albo baza dla innych dań. Tortille pszenne pojawiły się w Meksyku po sprowadzeniu na te tereny zboża przez Hiszpanów. sprawdzony przepis na ciasto do tortilli Jako baza dla innych potraw tortilla jest wykorzystywana przy tacos, enchiladas, quesadilla a...

Read More
Włoskie ciasto na pizze z piwem. Z czego zrobić idealne ciasto na pizzę?
lip30

Włoskie ciasto na pizze z piwem. Z czego zrobić idealne ciasto na pizzę?

Pizza to potrawa, która szturmem opanowała kuchnię na cały świecie. Choć klasyczny placek kojarzy się głównie ze słoneczną Italią, tego typu potrawy znane były już w starożytnym Egipcie oraz w Rzymie. A samo słowo piza jako określenie placka z bazylią i serem jest znane w dokumentach już w X wieku! W znanej nam formie pizza pojawiła się tuż po sprowadzeniu pomidorów do Włoch z Nowego Świata, na początku w Neapolu. Jak będzie smakowało...

Read More