Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Tort czekoladowo śmietanowy z malinami… (bez jajek)

Czekoladowo śmietanowy tort na bazie bitej śmietany z malinami. Bez jajek. Efektowny, obwiązany wstążką.

Czerwiec obfituje w mojej rodzinie w dogodne sytuacje do szlifowania umiejętności tortowych 😉 I tak na ten moment mam na swoim koncie trzy torty plus urodzinowe cupcakes, oczywiście bez jajek.
Dzisiaj na prawdę pyszny tort bez jajek – czekoladowo śmietanowy z malinami, który stał się moim ulubionym <3

 

 

,,Biszkopt”

W zależności od tego jak wysoki tort chcemy uzyskać, musimy upiec jeden lub dwa ,,biszkopty”. Ja piekłam dwa i połowa jednego zostawała do zjedzenia na sucho 😉 Bo chciałam żeby tort był wyższy. Jeśli chcecie mniejszy, możecie upiec jeden, przekroić i zrobić z jedną warstwą bitej śmietany i owoców.

 

Składniki (ewentualnie x 2)

– 1,5 szklanki mąki

– 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego

– trochę mniej niż 1/2 szklanki cukru

– 1/4 szklanki oleju

– 2 czubate łyżki dowolnego dżemu, ale w tym przypadku najlepiej malinowego.

– 2 czubate łyżki kakao

– 1 płaska łyżeczka sody

Wykonanie:

1) piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.

3) Małą tortownicę 22cm wysmarować tłuszczem, obsypać mąką i przełożyć do niej ciasto.

4) Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.

5) Piec 40 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.

6) Ciasto wystudzić i dopiero wtedy wyjąć z tortownicy i ewentualnie upiec kolejne.

Do nasączenia ,,biszkoptu”

– 1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty na każdy blat biszkoptu.

Do przełożenia

Tort bez jajek
Tort bez jajek

Składniki:

– 1 słoik konfitury malinowej

– 200ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%, 100ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%, paczka fixa do bitej śmietany, cukier puder do smaku (na każdą warstwę kremu więc ewentualnie razy 2)

– 200ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%, 100ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% i paczka fixa do bitej śmietany do obłożenia tortu.

– garść świeżych lub mrożonych malin.

Wykonanie:

1) Jeśli ,,biszkopty” po upieczeniu nie są idealnie równe, delikatnie zetnij nierówności nożem, a następnie przekrój na pół (tak żeby powstały po dwa okrągłe blaty z każdego).

2) Umieść pierwszy blat na podkładce, talerzu itp na której tort będzie ostatecznie stał i nasącz go obficie herbatą (około pół kubka)

3) Ubij dobrze schłodzoną bitą śmietanę, dodając do niej cukier puder i fix do bitej śmietany. Dzięki temu będzie miała lepszą i bardziej trwałą konsystencję.

4) Nasączony blat posmaruj równomiernie konfiturą, a następnie nałóż 1/3 bitej śmietany.

5) Na bitą śmietanę połóż drugi blat i znowu obficie nasącz herbatą.

6) Ułóż na nim garść świeżych malin, na to połowę pozostałej bitej śmietany i nakryj ostatnim blatem. Połóż go tak, żeby całkowicie płaska strona była skierowana do góry i lekko dociśnij.

7) Pozostałą bitą śmietanę rozprowadź równomiernie nożem po wierzchu i bokach tortu.

8) Wstaw tort na noc do lodówki.

9) Maksymalnie 2-3 godziny przed podaniem obłóż tort dookoła podłużnymi czekoladkami, rurkami, wafelkami itp.

10) Jeśli po obłożeniu będą na wierzchu widoczne nierówności możesz je wyrównać bitą śmietaną, a następnie ułóż maliny. Jak wszystko będzie gotowe obwiąż tort 1,5m wstążką i zawiąż kokardę.

11) Gotowy tort bez jajek do samego podania przechowuj w lodówce.

 

Smacznego 🙂

Zobacz podobne

34 Comment

  1. Akurat w weekend narzeczony ma urodziny i miałam robić tort lecz wpierw miałam znaleźć przepis. Już nie muszę bo ten przepis jest świetny a mi właśnie o coś takiego chodziło ?

  2. Wygląda niesamowicie kusząco 🙂
    Zaskoczyło mnie, że takie cudo można upiec bez jajek. Do tej pory biszkopt dla mnie to były w zasadzie same jajka z cukrem i niewielką ilością mąki 🙂

  3. Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie robiłam biszkoptu z maślanką… Chętnie wypróbuje.
    A teraz sobie pluję w twarz że w tej chwili weszłam na Twój post. Jeszcze przez 4 godziny nie mogę nic jeść….. A tu takie pyszności atakują ze zdjęć 🙂

  4. Uwielbiam torty robione samemu – to najpiękniejszy prezent, jaki można komuś podarować – u mnie w rodzinie mam tytuł nadwornego piekarza – więc jubilaci już sami do mnie dzwonią z prośbą, bym tylko z tortem przyszła. Nie jestem żadnym kuchmistrzem, ale sam fakt, że tort jest wykonany własnoręcznie, ze składników, które znasz i sam dobierasz sprawia, że mimo iż może wyglądać niedoskonale, to w smaku będzie wyśmienity – a Twój wygląda obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *