Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Tortilla pszenno kukurydziana – przepis na ciasto…

Tortilla przepis na ciasto

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną tortille pszenno kukurydzianą. Idealne jako przekąska, obiad czy kolacja. Świetna alternatywa dla kupnych placków, których skład najczęściej pozostawia wiele do życzenia. Tortilla jest miękka, elastyczna, a jej delikatny smak daje nieograniczone możliwości nadziewania…

TORTILLA PRZEPIS NA CIASTO

1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki pszennej (może być razowa)
3 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie innego oleju)
szklanka wody
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1) Do małego garnka, najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią, wsypujemy mąkę kukurydzianą, dodajemy oliwę, około pół szklanki wody i mieszamy tak by powstała gładka, niezbyt gęsta masa. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę wody i podgrzewamy to na najmniejszym możliwym gazie 5 minut.

2) do miski wsypujemy mąkę pszenna, sól i dodajemy podgrzewaną 5 minut masę kukurydzianą. Jak trochę wystygnie dodajemy resztę wody i ugniatamy elastyczne, nieprzywierające do miski ciasto. Jeśli potrzeba dodajemy więcej wody. Ciasto nie może być za twarde.

3) zagniecione ciasto dzielimy na 6-7 części i rozwałkowujemy na cieniutkie placki mniej więcej wielkości patelni do naleśników. Do wałkowania podsypujemy mąką żeby nie przyklejały się do wałka czy blatu

tortilla pszenno kukurydziana
tortilla pszenno kukurydziana

4) placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Ciasto w miarę smażenia zmienia kolor na jaśniejszy i zwykle tworzą się bąble co jest sygnałem do tego by odwrócić na drugą stronę. Pierwsza strona smaży się kilkadziesiąt sekund, a druga zwykle dosłownie moment. Trzeba być czujnym by nie przypalić!

5) usmażone placki układamy jeden na drugim, a następnie nadziewamy ulubionymi

dodatkami.

6) jeśli nie chcecie nadziewać od razu to przykryjcie placki tak by nie oddawały wilgoci. Dzięki temu pozostaną elastyczne.

7) po zawinięciu wbijam wykałaczkę żeby lepiej się wszystko trzymało.2015-10-22 15.14.09

U mnie dzisiaj z moim ulubionym nadzieniem z sosem vinegret.

 

 

SMACZNEGO!

 

Zobacz podobne

32 Comment

  1. Bardzo lubię kuchnię meksykańską i jej wersję tortilli (za tą hiszpańską tortillą nie przepadam). Nigdy sama nie robiłam placków – zawsze kupowałam gotowe i… chyba tego nie zmienię. Jestem z tych osób, które, jeżeli mogą kupić gotowe półprodukty wysokiej jakości, to je kupują, zamiast tworzyć od zera.

    Wszystko z powodu tego, że mam bardzo niewiele wolnego czasu w ciągu dnia i wolę jednak przeznaczyć go na coś, co mi sprawia faktyczną przyjemność, niż gotować (lubię to, ale pod warunkiem, że trwa z kwadrans). Cudem jest, że udaje mi się przygotowywać szybkie i w miarę sensowne posiłki przy minimum czasowym, zamiast jechać tylko na daniach na wynos. 😉

  2. Jej, nigdy nie robiłam samodzielnie ciasta na tortille, a jest to przysmak całej mojej rodziny. Uwielbiamy tortille w różnych formach, ale zawsze kupuję gotowe placki; najczęściej z ziarnem, szpinakowe lub paprykowe. Spróbuję zrobić, mam nadzieję, że wyjdzie 😉

  3. Mój mąż uwielbia tortillę… Nawet ostatnio sam, w przypływie desperacji sobie ją zrobił. Wyszła mu całkiem, całkiem, ale chyba mu podsunę ten sprawdzony przepis 😉

Odpowiedz na „czarny.piatekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *