Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Wegańskie kotlety z soczewicy… (bezglutenowe)

wegańskie kotlety z soczewicy...

Dzisiaj propozycja na pyszny, zdrowy obiad – wegańskie kotlety z soczewicy. Świetnie sprawdzają się nie tylko z typowo obiadowymi dodatkami jak kasze, ryż czy ziemniaki, ale również w domowych burgerach czy na kanapkach.

Składniki na wegańskie kotlety z soczewicy:

– 2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy (z czerwoną w tej wersji nie wyjdą)

– 1 cebula

– olej

– bułka tarta lub w wersji bezglutenowej kaszka kukurydziana itp do obtoczenia.

– sól, pieprz

Wykonanie:

1) Ugotuj soczewicę, a następnie wyłóż ją na sitko i zostaw na nim do wystygnięcia (chodzi o to żeby odsączyć maksymalną ilość wody).

2) Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na oleju na patelni.

3) Soczewicę przełóż do miski, dodaj cebulę i zmiksuj na jednolitą masę.

4) Dodaj sól i pieprz do smaku.

5) Formuj niewielkie kotlety, obtaczaj w dowolnej panierce i smaż na oleju rumieniąc z jednej i drugiej strony.

Wegańskie kotlety z soczewicy nie zawierają w sobie mąki dzięki czemu są lżejsze i smaczniejsze, ale podczas smażenia dosyć miękkie i dlatego trzeba je delikatnie odwracać na drugą stronę.

Smacznego 🙂

 

Zobacz podobne

18 Comment

  1. Planujemy z dziewczyną przejść na dietę bezglutenową i jesteśmy w trakcie zbierania dobrych przepisów. Dodany do listy 🙂

  2. Asiu uwielbiam takie kotleciki. Choć muszę przyznać, że czasem ich smażenie to wyzwanie. Czy Tobie one się łatwo smażą. Ja dodaję siemienia lnianego, ale pomimo to trochę mi się rozpadają. Pomaga dodanie maki żytniej (ale to już gluten). Pozdrawiam, Daria x

    1. Daria, nie sa idealne do smażenia to fakt, ale nabrałam wprawy, bo moje dzieciaki uwielbiaja 🙂 staram sie nie robic zbyt dużych i układac w odstępach większych zebym miała dobry dostęp przy odwracaniu. Pozdrawiam!

  3. Wyglądają mega super, jednak odkąd robilam pasztet z soczewicy, ktory zupełnie mi nie wyszedł nie mogę się znów. Do niej przekonać. Moze te kotlety wypróbuje. Pozdrawiam ?

  4. Kotlety z soczewicy, to niebo w gębie! Kto nie próbował, ten trąba! UWielbiam je z deepem czosnkowym lub jogurtowo – koperkowym. Ja potrafię dodawać jeszcze startą marchewkę lub buraka. Robię kolorowe kotleciki. Wygladają bardzo efektywnie

  5. Uwielbiam warzywne kotleciki 🙂 w wersji bezglutenowej zamiast kaszki używam pokruszonych płatków kukurydzianych, są nawet lepsze niż ze zwykłą bułką tartą! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *