Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
Kategoria-wpisow

Włoskie ciasto na pizzę…

włoskie ciasto na pizzę

Ponad 10 lat temu byłam na wakacjach we Włoszech, w małej Kalabryjskiej miejscowości. Był tam niewielki sklep, a w nim pracował bardzo sympatyczny pan Antonio. Przez cały pobyt robiliśmy u niego zakupy, a że mówię po włosku, to zawsze chwile rozmawialiśmy. Pod koniec pobytu zapytałam go, w czym tkwi sekret idealnego, włoskiego ciasta na pizzę, a on polecił mi zastąpienie wody dodawanej do ciasta piwem. Nieskromnie powiem, że od tego czasu robię najlepszą pizzę jaką kiedykolwiek jadłam 😉 To włoskie ciasto na pizzę jest cienkie, lekkie,zawsze wychodzi i jest obłędnie pyszne 🙂

Składniki na włoskie ciasto na pizzę:

– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (może być razowa)

– 25 gram świeżych drożdży

– około 250ml piwa

Ciasto na najlepszą włoską pizzę...
Ciasto na najlepszą włoską pizzę…

Składniki na sos do pizzy:

– 250ml sosu lub przecieru pomidorowego

– świeża lub suszona bazylia

– ewentualnie oregano (ja nie dodaję)

– sól

Składniki na wierzch:

– 250g sera mozarella (może być wegański)

– oliwki

– ananas

– cebula

– suszone pomidory

Wykonanie:

1) Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i stopniowo dodając piwo zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie za rzadkie trzeba dodać mąki, a jeśli zbyt twarde, piwa.

2) Wyrobione ciasto odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia (można zostawić na noc).

Przepis na włoską pizzę...
Przepis na włoską pizzę…

3) Przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.

4) Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki.

5) Każdy z nich ułóż na osobnym kawałku papieru do pieczenia wielkości blachy z piekarnika i posmaruj dosyć obficie sosem.

6) Posyp tartą mozarellą, a na wierzch ułóż ulubione dodatki (u mnie oliwki, ananas, suszone pomidory i cebula)

7) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i kolejno piecz pizzę przez około 12-15 minut. Trzeba kontrolować czas żeby za mocno nie spiec.

8) Podawać gorącą, prosto z pieca, ewentualnie z dodatkiem ulubionych sosów. Można posypać świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 🙂

Dobrze smakuje również na zimno lub odgrzana następnego dnia.

Zobacz podobne

11 Comment

  1. Pierwszy raz spotkałam się z przepisem, w którym nie trzeba kombinować z drożdżami – z robieniem zaczynu, odstawianiem itd. To mi się podoba! A piwo do pizzy? Często u nas bywało, ale jako dodatek, nie jako składnik – na to bym nie wpadała. Muszę wypróbować, bo pizza często u nas gości.

  2. Wygląda naprawdę genialnie! Co więcej, gdy dojdzie się do wprawy, to takie małe pizzerinki to kwestia kwadransu. Można także robić spód razowy. O wiele zdrowszy! Dostarczamy także witamin z grupy B, innych minerałów, ma niższe IG. Mniam!

  3. Uwielbiam domową pizzę – znalezienie dobrego przepisu na ciasto zajęło nam trochę czasu, ale udało się i zawsze wychodzi przepyszna. Nigdy nie próbowałam dodawać piwa – może kiedyś wypróbuję ten przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *