Włoskie ciasto na pizze z piwem. Z czego zrobić idealne ciasto na pizzę?

Pizza to potrawa, która szturmem opanowała kuchnię na cały świecie. Choć klasyczny placek kojarzy się głównie ze słoneczną Italią, tego typu potrawy znane były już w starożytnym Egipcie oraz w Rzymie. A samo słowo piza jako określenie placka z bazylią i serem jest znane w dokumentach już w X wieku! W znanej nam formie pizza pojawiła się tuż po sprowadzeniu pomidorów do Włoch z Nowego Świata, na początku w Neapolu.

Jak będzie smakowało Włoskie ciasto do pizzy z piwem?

Jaki jest klasyczny przepis na włoskie ciasto na pizze? Wariantów jest sporo. Trzeba również pamiętać, że dzięki wielkiej popularności powstały również różne kombinacje. W niektórych wariantach wykorzystuje się drożdże do spulchnienia ciasta, w innych nie. Czasami przygotowuje się ciasto na pizze na piwi. Ten ostatni wariant, czyli ciasto na pizze z piwem, choć wydaje się nietypowe, jest bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujemy 1 szklankę piwa, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, sól oraz pół kostki drożdży, które rozpuszcza się w piwie, a następnie wyrabia ciasto ze wszystkich składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy z ulubionymi składnikami. Pomysłów na nie może być wiele. Smacznego!

 

Author: jogosfera.com.pl