Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Zdrowe muffinki owsiane z owocami i czekoladą… (bez jajek)

Fit muffinki owsiane z owocami (bez jajek)

Dzisiaj zdrowa wersja kolejnej słodkości uwielbianej przez tłumy czyli muffinki owsiane bez jajek z dodatkiem malin i czekolady 😉 Są miękkie, wilgotne, delikatnie słodkie i rozpływają się w ustach, a jednocześnie dostarczają wszelkich dobrodziejstw, z których słyną płatki owsiane i sezonowe owoce. Idealnie nadają się na pełnowartościowe śniadanie, słodką przekąskę lub oficjalny deser 🙂

 

 

 

Muffinki z malinami i czekoladą (bez jajek, opcjonalnie wegańskie)
Muffinki z malinami i czekoladą (bez jajek, opcjonalnie wegańskie)

 

Składniki:

– 1/2 szklanki mąki owsianej

– 1/2 szklanki płatków owsianych

– 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1/3 szklanki brązowego cukru

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 szklanka mleka (opcjonalnie mleko roślinne)

– 1/2 szklanki  oleju

– około 200g malin, wiśni, truskawek lub innych owoców

– ulubiona czekolada 😉

 

 muffinki owsiane bez jajek z owocami i czekoladą
muffinki owsiane bez jajek z owocami i czekoladą

 

Wykonanie:

1) W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej mokre, a następnie połącz je ze sobą.

2) Dodaj umyte i odsączone z wody owoce do ciasta i delikatnie wymieszaj.

3) Nałóż ciasto do papilotek (powinny być wypełnione do 3/4 wysokości), a następnie umieść je w formie. Do każdej muffinki włóż kostkę czekolady i delikatnie wciśnij w ciasto, tak żeby kawałek wystawał.

4) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz muffinki około 25 minut. Muszą się delikatnie zarumienić.

5) Podawaj po wystudzeniu 🙂

 

Smacznego 🙂

 

Zobacz podobne

19 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *