Muffiny owsiane bez mąki. Krótka historia muffina

Muffin to niezmiernie popularny rodzaj ciastek, który ma swych zwolenników na całym świecie. Ma kształt babeczki, a przygotowuje się go z najróżniejszymi dodatkami w wersji słodkiej (rodzynki, bakalie, owoce, czekolada), ale też wytrawnej (z warzywami lub mięsem). Dzięki wielkiej rzeczy amatorów doczekał się nawet święta. 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka.

muffiny owsiane bez mąki

Współczesne muffiny wywodzą się z krajów anglosaskich, głównie Stanów Zjednoczonych oraz Kanady. Istnieje również tak zwany muffin angielski – jest to rodzaj smażonego ciastka drożdżowego, które podaje się z masłem na gorąco. Muffiny można dekorować lukrem, czekoladą lub różnymi masami – tworzy się wówczas przepiękne, wielobarwne kompozycje.

 

W Wielkiej Brytanii tego typu wypieki znane są już od przełomu X/XI wieku, będąc w swych początkach produktem dla klas niższych. Pierwsze muffiny produkowano z resztek chleba oraz ugotowanych ziemniaków, żeby następnie usmażyć zagniecione ciasto na dużych płytach.
Współczesne ciastka wypiekane są z dużo rzadszego ciasta, pieczone w pojedynczych, wysokich foremkach. Przepis na ciasto może mieć wiele wariantów, na przykład pojawiły się niedawno muffiny owsiane bez mąki. Dzięki temu nawet osoby z nietolerancją glutenu mogą się cieszyć ich wspaniałym smakiem.

Author: jogosfera.com.pl