Jogosfera

JOGA, MOTYWACJA I KUCHNIA WEGETARIAŃSKA…
kuchnia wegetariańska

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną… (wegańska)

Zupę pomidorową lubią chyba wszyscy, a przynajmniej ja nie znam nikogo kto nie lubi 😉
Jakiś czas temu chcąc urozmaicić dietę i podnieść wartość odżywczą tego dania, zaczęłam zamiast ryżu czy makaronu, dodawać kaszę jaglaną i efekt bardzo miło mnie zaskoczył. Tak powstała zupa pomidorowa z kaszą jaglaną 🙂

Kasza jaglana to kopalnia cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo czy dobrze przyswajalne białko. Ma właściwości antywirusowe, odśluzowujące, jest lekkostrawna, bezglutenowa i zawiera krzemionkę mającą zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Jeśli można to połączyć z naprawdę dobrym smakiem, to dla mnie jest to rozwiązanie idealne 🙂

Składniki:

– 2 litry wody

– 3 duże marchewki lub kilka mniejszych

– kawałek selera

– mały korzeń pietruszki

– kawałek pora

– 2 cebule

– 3-4 ziemniaki

– 9 czubatych łyżek kaszy jaglanej

– garść drobno pokrojonej natki pietruszki

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 liść laurowy

– 4 goździki

– 0,5 litra przecieru pomidorowego

– olej

– sól

– pieprz

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Przygotowanie:

1) W dużym garnku zagotuj dwa litry wody.

2) W tym czasie obierz i umyj włoszczyznę.

3) Do gotującej się wody dodaj kilka kropli oleju, dobrze wypłukaną pod gorącą wodą kaszę jaglaną (płukanie ma ją pozbawić ewentualnej goryczy), liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę, pokrojone ziemniaki, natkę pietruszki i jedną opaloną nad gazem cebulę. Gotuj wszystko około 30 minut.

4) W tym czasie drugą cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem goździków.

5) Po 30 minutach gotowania dodaj do zupy podsmażona cebulę (usuwając z niej wcześniej goździki).

6) Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną gotowa 🙂

Smacznego 🙂

 

Zobacz podobne

48 Comment

  1. Nie próbowałam jeszcze zupy pomidorowej z kaszą jaglaną – świetny pomysł! 🙂 Przepis na pasztet też brzmi pysznie. Chyba dzisiaj nie wyjdę z kuchni 😀

  2. Ja dopiero zaczynam w kuchni korzystać z kaszy jaglanej. Za mną póki co 2 przepisy i chyba nie jest źle :). Kasza fajnie smakuję. Zupkę na pewno zrobię 🙂

  3. Wszyscy uwielbiają.. Ja też ale dla mojego synka ważna jest też nazwa o to tej zupy.. Jak wymknie mi się pomidorowa to nie lubi ale pomarańczową to i owszem.. Czas na pomarańczową z kaszą teraz.. 😉

  4. Ze składników wynika, ze ta zupa to taka bardzo, bardzo inna w smaku od tradycyjnej. Przynam się ze nie wpadłabym na dodanie goździków.

    1. Ja goździki dodaję od niedawna, bo świetnie sprawdziły się np w pasztecie np. Jest ich na tyle mało, że nie da się raczej rozpoznać, że są dodane konkretnie goździki, ale nadają taką słodkawą nutę 😉 A smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnej pomidorowej, chociaż wiadomo że u każdego smakuje trochę inaczej 🙂

  5. Przepis na pasztet wegański! Szukałam długo jakiegoś sprawdzonego. U mnie kasza jaglana schodzi raczej… słabo, a kupiłam jej trochę, więc dobrze mieć takie przepisy jak te pod ręką. Może będzie lepiej wchodzić 😀

  6. Kasza jaglana będzie jeszcze smaczniejsza, gdy przed przepłukaniem podprażymy ją na suchej patelni do momentu, aż będzie wyczuwalny podobny do orzechowego zapach, następnie zalewamy ją gorącą wodą naprzemiennie z zimną i dopiero tak wypłukaną kaszę gotujemy. Wtedy pozbawiamy ją zupełnie tego gorzkiego posmaku. Zanim odkryłam tę metodę, też za kaszą jaglaną nie przepadałam, a teraz gości u nas niemal codziennie pod przeróżnymi postaciami. Od kotletów, kopytek, placuszków po sałatki, ciasta, pralinki itd.

    1. Znam ten sposob, ale nie przepadam jakoś za tak ugotowaną kaszą. U mnie idealnie sprawdza sie płukanie długie pod gorącą wodą. Ale prawda jest taka, że wiele zależy od samej kaszy.

      1. U nas niestety jakakolwiek by to kasza nie była, samo płukanie nie pozbawiało goryczki, dlatego właśnie kiedyś rzadko ją jadaliśmy. Co nie zmienia faktu, że sama w sobie jest bardzo cennym składnikiem pożywienia i warto ją przemycać do naszego menu, metodą prób i błędów odnaleźć swój własny na nią sposób 🙂

  7. Kasza jaglana i zupa pomidorowa? Właściwie, czemu nie? Ale mnie bardziej zachwyciło podsmażanie cebuli z goździkami. Pierwsze słyszę o czymś takim i jestem pełna determinacji, żeby spróbować!

  8. Mój mąż nie lubi zupy pomidorowej, bo podobno w dzieciństwie często jadł na obiad. Natomiast uwielbia kasze jaglaną, więc może się przekona do tej zupy 😉

  9. Wegańskiej pomidorowej jeszcze nie jadłam… Z kaszą jaglaną tym bardziej. Koniecznie muszę wypróbować zamiast tradycyjnej pomidorówki z makaronem i kurczakiem.

  10. „Zupę pomidorową lubią chyba wszyscy, a przynajmniej ja nie znam nikogo kto nie lubi” – moja Babcia nie lubi i jest jedynym takim wyjątkiem, który znam 😀
    Ciekawy pomysł z dodaniem kaszy jaglanej – jeszcze nigdy nie próbowałam takiej pomidorowej, a zapowiada się fajnie!

  11. Ciekawy przepis, zupa pomidorowa to ulubiona z moich zup. Ja często robię pomidorówkę z kaszą gryczaną i soczewicą. Z kaszą jaglaną jeszcze nie próbowałam 🙂

  12. Oj te pomidoróweczki zawsze takie wspaniale kuszące 🙂 z jaglanką nawet bym nie przypuściła, że może być dobra! A tutaj proszę 🙂 Będzie na weekend jak znalazł kiedy dziecko przyjedzie do domku do mamusi XD Asia pozdrawiam !!!

    1. To jest jedyna zupa, którą mój niejadek jadł niezmiennie przez trzy lata. Innej nie chciał nawet spróbować 😉 moim zdaniem jest pyszna. Pozdrawiam 🙂

  13. Pomidorowa to ulubiona zupa mojego dziecka, ale w wersji z makaronem 😉
    Skoro nie ma problemu z jedzeniem jaglanki na śniadanie czy z sosem na obiad, to pomidorową zostawię jej tak jak lubi 😀

  14. Pomidorówka to klasyka! 🙂
    Z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam, ale w weekend robiłam botwinkę z kaszą jaglaną, więc Twoją inspirację równie chętnie wypróbuję 🙂

  15. Najprostsze rozwiązana są najlepsze!
    Ja robiłam z jaglanką, szpinakiem i kurczakiem oraz z ryżem, komosą ryżową i mozzarellą .
    Obie wersje polecam i chętnie wypróbuję Twoją 🙂

    pozdrawiam ciepło

  16. Pomdorowa z kaszą jaglaną, bomba. Nie wpadłam do tej pory na ten pomysł. Za to już od dawna robię pomidorówkę na wywarze warzywnym i w tej wersji najbardziej mi odpowiada. Kradnę pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *