Quesadilla wegetariańska. Smakołyki kuchni meksykańskiej
lis30

Quesadilla wegetariańska. Smakołyki kuchni meksykańskiej

Podobnie jak enchiladas, burrito, fajita i taco, quesadilla to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jest to rodzaj tortilli z masy kukurydzianej z dodatkiem roztopionego sera. Klasycznie, w kraju pochodzenia zazwyczaj jest używany ser Oaxaca, stanowiący meksykańską wersję znanej i lubianej mozzarelli. Wykorzystuje się go również przy empanadas, nadając im przyjemnego, lekko mlecznego smaku oraz...

Read More
Placki ziemniaczane bez jajek przepis. Szybkie i idealne dla alergików placki ziemniaczane
lis24

Placki ziemniaczane bez jajek przepis. Szybkie i idealne dla alergików placki ziemniaczane

Życie osób z nietolerancjami pokarmowymi nie należy do najprostszych. Nieustannie trzeba uważać na spożywane produkty, a w domowych warunkach trzeba wykazywać się wielką kreatywnością i pomysłowością, żeby coś ugotować. Jednak kiedy mamy w domu alergika, który nie może jeść ani jajek, ani glutenu, przygotowywane dania wcale nie muszą być nudne, czy znacząco odbiegać od potraw, które jedzą osoby bez problemów alergicznych. Poniżej...

Read More
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Pyszne dania z makaronem
paź30

Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Pyszne dania z makaronem

Makaron kojarzy się nam głównie z Italią. Włosi są największymi propagatorami tego produktu na świecie, choć trzeba dodać, że mówi się, że mogli nie być jego wynalazcami. Wciąż trwa spór czy współczesny makaron powstał tak naprawdę we Włoszech czy Chinach. Trzeba jednak oddać pomysłowych mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego, że wznieśli pastę na największe wyżyny. Obecnie notuje się, że we Włoszech występuje ponad 300 rodzajów makaronu....

Read More
Kruche ciasto bez jajek. Na słodko czy na wytrawnie? Rodzaje tarty
paź14

Kruche ciasto bez jajek. Na słodko czy na wytrawnie? Rodzaje tarty

Moda na tarty przyszła do Polski stosunkowo niedawno, jednak szybko zadomowiła się u nas na dobre. Zaczęliśmy gustować w ciastach na słodko z różnymi owocami i na słono (z warzywami, serami, mięsem lub rybami). Pojawiły się również własne przepisy, powstające dla zaspokajania aktualnych potrzeb (np. tarta bez jajek). tarta bez jajek Skąd pochodzi tarta? To wypiek bardzo popularny we Francji, gdzie powstaje w różnych wariantach:...

Read More
Ciasto dyniowe  bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki
wrz30

Ciasto dyniowe bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki

Kiedy jesień za oknem i robi się szaro i nieprzyjemnie, nastrój może poprawić dobre, domowe ciasto. Zwłaszcza, że można wykorzystać do jego przygotowania sezonowe warzywo, którego pełno obecnie w sklepach. Ciasto dyniowe  bez jajek – warianty Pumpkin pie jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a jego tradycja sięga aż XVIII i XIX-wiecznych książek kucharskich, między innymi autorstwa Catharine Beecher. Jego...

Read More