Życie osób z nietolerancjami pokarmowymi nie należy do najprostszych. Nieustannie trzeba uważać na spożywane produkty, a w domowych warunkach trzeba wykazywać się wielką kreatywnością i pomysłowością, żeby coś ugotować. Jednak kiedy mamy w domu alergika, który nie może jeść ani jajek, ani glutenu, przygotowywane dania wcale nie muszą być nudne, czy znacząco odbiegać od potraw, które jedzą osoby bez problemów alergicznych. Poniżej przedstawimy przepis na szybkie placki ziemniaczane bez jajka. Dzięki niemu każdy będzie mógł zjeść tradycyjne placki jak u mamy, bez konieczności posiłkowania się mało apetycznymi ziemniakami w proszku.
placki ziemniaczane bez jajek przepis
Czego będziemy potrzebować? Do przygotowania placków przyda się 1 kg ziemniaków, 1, 5 łyżki mąki pszennej (lub wedle uznania orkiszowej), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól i pieprz do smaku.
Do startych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, doprawiamy. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy niewielkie ilości ciasta, formując zgrabne placuszki. Czekamy aż się zarumienią. Jeśli mamy ochotę, dla lekkiego wzbogacenia smaku do ciasta można dodać również posiekaną cebulę lub czosnek.
Każdy może przygotować placki ziemniaczane bez jajek przepis jest bardzo prosty. Idealnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na szybką przekąskę, a w lodówce nie ma zbyt wielu składników.
Najnowsze komentarze