Jesienne sezonowe warzywa
Jesień jest sezonem bogatym w mnóstwo warzyw sezonowych. Powinniśmy korzystać z możliwości zdobycia tych świeżych produktów jak najdłużej. Zwłaszcza, że bogate są one w najróżniejsze witaminy i minerały, które z pewnością przydadzą nam się w chłodniejszym sezonie, gdzie jesteśmy bardziej wystawieni na choroby i przeziębienia. Na jakie więc warzywa w sklepie powinniśmy zwracać uwagę? Co jest tą skarbnicą wartości odżywczych? Sezonowym, świeżym, a także niedrogim rozwiązaniem są takie warzywa jak: Cukinia, Kukurydza, Brokuł, Brukselka, Jarmuż, Kalafior, Czosnek, Dynia, Kapusta, Fasolka szparagowa i wiele wiele innych. Warto zwracać uwagę na to gdzie kupujemy nasze warzywa. Najlepiej, aby było to pewne źródło, powinniśmy ograniczać kupowanie tego typu produktów w dużych supermarketach, gdyż przedstawiają one niższą wartość. Wymienione wyżej warzywa sezonowe są dość znane, jednak wiele innych jest jeszcze przez nas niedocenianych. Jednym z tego typu warzyw jest patison.
Przepisy na dania z patisona
Patison należy do warzyw dyniowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Mimo, że nie jest najpopularniejszym warzywem stał się przysmakiem wielu. W jaki sposób możemy przyrządzać patisona? Jednym z bardziej popularnych sposobów jest marynowanie tych warzyw. Proces nie należy do skomplikowanych, możemy wykorzystać starsze egzemplarze, a jednocześnie jest to idealny sposób na dostarczania witamin zimą – właśnie w postaci przetworów. Patisony mogą być podawane również w formie płytek – obrane, pokrojone i usmażone na gorącym oleju. Młode patisony bez twardej skórki możemy kroić i bez zbędnego preparowania wykorzystywać jako składnik sałatek. Warzywa też są pyszne zarówno grillowane, czy pieczone jak i składnik zup. Bardziej egzotyczną potrawą z patisona jest forma faszerowana. W miejsce wydrążonego miąższu umieszczamy wcześniej przygotowany mięsny bądź też grzybowy farsz. A następnie całość zapiekamy. Jeśli nigdy nie próbowaliśmy tego warzywa jest to idealna pora.
Najnowsze komentarze