Kruche ciasto bez jajek. Na słodko czy na wytrawnie? Rodzaje tarty
paź14

Kruche ciasto bez jajek. Na słodko czy na wytrawnie? Rodzaje tarty

Moda na tarty przyszła do Polski stosunkowo niedawno, jednak szybko zadomowiła się u nas na dobre. Zaczęliśmy gustować w ciastach na słodko z różnymi owocami i na słono (z warzywami, serami, mięsem lub rybami). Pojawiły się również własne przepisy, powstające dla zaspokajania aktualnych potrzeb (np. tarta bez jajek). tarta bez jajek Skąd pochodzi tarta? To wypiek bardzo popularny we Francji, gdzie powstaje w różnych wariantach:...

Read More
Ciasto dyniowe  bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki
wrz30

Ciasto dyniowe bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki

Kiedy jesień za oknem i robi się szaro i nieprzyjemnie, nastrój może poprawić dobre, domowe ciasto. Zwłaszcza, że można wykorzystać do jego przygotowania sezonowe warzywo, którego pełno obecnie w sklepach. Ciasto dyniowe  bez jajek – warianty Pumpkin pie jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a jego tradycja sięga aż XVIII i XIX-wiecznych książek kucharskich, między innymi autorstwa Catharine Beecher. Jego...

Read More
Idealny dressing do każdej sałaty? Sos winegret z czosnkiem
wrz24

Idealny dressing do każdej sałaty? Sos winegret z czosnkiem

Kto z nas choć raz nie próbował sosu winegret? Jest to jeden z podstawowych zimnych sosów, stosowanych na całym świecie głównie jako dressing do sałat. Wywodzi się w aktualnej formie z Francji, a jego podstawę stanowi oliwa, ocet oraz pieprz i sól. Z ciekawostek historycznych dodać jednak można, że ocet i oliwa służyły jako bazy sosów w starożytnym Rzymie, a bezpośrednie i spisane dowody na istnienie tego sosu w XVI-wiecznej Italii...

Read More
Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta
wrz03

Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta

Pierniki to tradycyjne ciasta z długą historią, wytwarzane z mieszanej mąki pszenno-żytniej, mleka, jajek, cukru karmelizowanego, przypraw korzennych (cynamonu, imbiru) i dodatku miodu. Polska nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa pierny czyli pieprzny. Znane są u nas od lat. Choć są kojarzone głównie z Toruniem, to najstarszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. piernik bez jajek Tradycyjnie wiąże się je z krajami hanzeatyckimi,...

Read More