Kto z nas choć raz nie próbował sosu winegret? Jest to jeden z podstawowych zimnych sosów, stosowanych na całym świecie głównie jako dressing do sałat. Wywodzi się w aktualnej formie z Francji, a jego podstawę stanowi oliwa, ocet oraz pieprz i sól. Z ciekawostek historycznych dodać jednak można, że ocet i oliwa służyły jako bazy sosów w starożytnym Rzymie, a bezpośrednie i spisane dowody na istnienie tego sosu w XVI-wiecznej Italii daje nam również traktat De honesta voluptate et valetudine autorstwa Bartolomea Platiny, gdzie autor podaje recepturę na sałatę właśnie z winegretem.
sos winegret z czosnkiem
Istnieje wiele modyfikacji bazowego przepisu. Można go wzbogacać o różne zioła i przyprawy. Popularny jest przepis na sos winegret z czosnkiem, który idealnie podkreśla smak naszych dań. Sos tego typu idealnie uzupełni sałaty, dania z owoców morza. Niektórzy stosują go nawet jako dressing do mizerii. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Ponadto winegret stanowi bazę dla wielu innych sosów, między innymi: sosu z pomidorami, z anchois, z czerwoną papryką lub miętowy ze śmietaną.
W przygotowywaniu tego sosu ograniczać nas może wyłącznie nasza wyobraźnia i… charakter dnia, które aktualnie przygotowujemy.
Najnowsze komentarze