Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta

Pierniki to tradycyjne ciasta z długą historią, wytwarzane z mieszanej mąki pszenno-żytniej, mleka, jajek, cukru karmelizowanego, przypraw korzennych (cynamonu, imbiru) i dodatku miodu. Polska nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa pierny czyli pieprzny. Znane są u nas od lat. Choć są kojarzone głównie z Toruniem, to najstarszy cech piernikarzy powstał w Krakowie.

piernik bez jajek

Tradycyjnie wiąże się je z krajami hanzeatyckimi, gdzie uznawane były za symbol kontaktów ze światem i powodzenia. Do dziś wypieka się je w takich miastach, jak: Monachium, Amsterdam, Ostenda, Brema czy właśnie wspomniany wcześniej Toruń.

Pierniki mogą występować w formie całościowego ciasta lub małych pierniczków, z polewą lukrową lub czekoladową. Ze względu na dużą zawartość przypraw korzennych, pierniki są niezmiernie trwałe i mogą być przechowywane nawet do kilku miesięcy w suchym i zimnym miejscu.

Współcześnie dla osób z nietolerancjami pokarmowymi stworzono również wariant, w którym można upiec piernik bez jajek. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, znajdzie więc na pewno wielu amatorów i smakoszy.

 

Author: jogosfera.com.pl