Niedoceniane wartości odżywcze naszych Polskich jabłek.

Chyba nie ma w Polsce drugiego takiego wspaniałego owocu, który posiadałby tak wiele licznych wartości oraz składników sprzyjających naszemu zdrowiu.
W przypadku jakości owocu bardzo dużo zależy od jego gatunku, dojrzałości oraz sposobu produkcji tego owocu. Szczególnie z uwagi na ostatni aspekt dotyczący technologii produkcji zarówno jabłek, jak i innych owoców, należy pamiętać, że przed spożyciem zawsze należy je umyć. Jest to istotne, ponieważ w większości owoców dostępnych na półkach sklepowych, obecne są pozostałości środków chemicznych, wykorzystywanych w rolnictwie. Obierając owoce ze skórki, pozbawiamy ich wielu cennych składników, jednocześnie zmniejszając także ilość substancji chemicznych, które osadzają się na jego skórce.
Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczej, powinny być one spożywane przede wszystkim na surowo. Jednak każda obróbka termiczna, mimo że nadaje smaku i tworzy szerokie możliwości kulinarne, to znacząco zmniejsza ilość wartości odżywczej owocu.

Jabłko wartości odżywcze

Witamina C, A, E, K, B, kwas foliowy, ryboflawina, tiamina, niacyna,
magnez, cynk, potas, wapń, żelazo,
Niska kaloryczność: 100 g zawiera jedynie 52 kcal.
Zawartość białka: 100 g – 2,4 g białka
Indeks glikemiczny: 38. Niski Indeks glikemiczny czyni z jabłek produkt polecany dla cukrzyków oraz osób odchudzających się na diecie redukcyjnej.
Pektyny, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, który zmniejsza wchłanialność cholesterolu, usuwa z organizmu toksyny, normalizuje florę bakteryjną jelit. Błonnik obecny w jabłkach posiada ogromny wpływ na stan naszego przewodu pokarmowego. Umożliwia jego prawidłowe funkcjonowanie oraz zapobiega ewentualnym chorobom wynikającym z zaburzeń układu pokarmowego. A tym samym wpływa na całokształt funkcjonowania organizmu człowieka.

Spożywanie jabłek zapewnia poczucie sytości w organizmie, za sprawą witamin i mikroelementów wzmacnia się układ odpornościowy organizmu, wzmacnia się serce, włosy, paznokcie skóra. Dzięki kwercetynie obecnej w jabłkach zmniejsza się ryzyko zaćmy u osób chorych na cukrzycę.

 

Author: jogosfera.com.pl