Pizza to potrawa, która szturmem opanowała kuchnię na cały świecie. Choć klasyczny placek kojarzy się głównie ze słoneczną Italią, tego typu potrawy znane były już w starożytnym Egipcie oraz w Rzymie. A samo słowo piza jako określenie placka z bazylią i serem jest znane w dokumentach już w X wieku! W znanej nam formie pizza pojawiła się tuż po sprowadzeniu pomidorów do Włoch z Nowego Świata, na początku w Neapolu.
Jak będzie smakowało Włoskie ciasto do pizzy z piwem?
Jaki jest klasyczny przepis na włoskie ciasto na pizze? Wariantów jest sporo. Trzeba również pamiętać, że dzięki wielkiej popularności powstały również różne kombinacje. W niektórych wariantach wykorzystuje się drożdże do spulchnienia ciasta, w innych nie. Czasami przygotowuje się ciasto na pizze na piwi. Ten ostatni wariant, czyli ciasto na pizze z piwem, choć wydaje się nietypowe, jest bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujemy 1 szklankę piwa, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, sól oraz pół kostki drożdży, które rozpuszcza się w piwie, a następnie wyrabia ciasto ze wszystkich składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy z ulubionymi składnikami. Pomysłów na nie może być wiele. Smacznego!
Najnowsze komentarze