Trudno wyobrazić sobie świętowanie specjalnych okazji bez odpowiedniego tortu. Ten pyszny rodzaj ciasta, ma wiele wariantów. Zazwyczaj jego podstawą wersją jest biszkopt, przekładany masą.
Trochę historii słodkości – tort bez jajek
Z kraj pochodzenia tortów uznaje się Italię, stamtąd też przywędrował do Polski, podczas panowania królowej Bony. Doskonaląc receptury, mistrzowie cukiernictwa tworzyli coraz ciekawsze kompozycje. Do historii przeszły niektóre z nich, jak: tort z okazji zaślubin Napoleona III z Eugenią de Montijo; tort Wiktoria, stworzony dla królowej Wiktorii; wiedeński torcik czekoladowy Sachera; tort szwarcwaldzki, w którym czekoladowe ciasto z jasną masą dopełniają lekko kwaskowate wiśnie czy wreszcie lekko odmienny tort Pavlova – na bazie bezy z bitą śmietaną i owocami.
W świecie, w którym coraz więcej osób z różnych powodów musi decydować się na restrykcyjne diety, nie trzeba rezygnować ze słodkich przysmaków. Istnieje wiele przepisów na biszkoptowy tort bez jajek, który smakiem nie odbiega od pierwowzorów, pozwalając wszystkim cieszyć się przyjemnością świętowania specjalnych okazji.
Najnowsze komentarze