Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?

Tortilla to przysmak wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Ma formę okrągłego placka (zbliżoną do naleśnika), pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej. Stosowany bywa jako pieczywo albo baza dla innych dań. Tortille pszenne pojawiły się w Meksyku po sprowadzeniu na te tereny zboża przez Hiszpanów.

sprawdzony przepis na ciasto do tortilli

Jako baza dla innych potraw tortilla jest wykorzystywana przy tacos, enchiladas, quesadilla a pocięta na kawałki służy do przygotowania chipsów tortilla (totopas), z których robi się nachosy, czyli przekąskę popularną na całym świecie.

Jak przygotować idealną tortillę?

Uzyskanie idealnej konsystencji i smaku nie jest aż tak proste, jednak poniżej podajemy sprawdzony przepis na ciasto do tortilli na bazie mąki pszennej. Z nim wszystko na pewno się uda.

Składniki: 250 g mąki pszennej; ½ szklanki wody; ¼ szklanki oleju; ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie: Przesiać mąkę, dodać wodę i sól. Wyrobić ciasto (ok. 10 minut). Stopniowo w trakcie dodawać sól. Podzielić na kilka części i wyrobić placki. Rozwałkować. Smażyć na suchej patelni aż zarumienią się brzegi. Można wykorzystać placki jako bazę dla innych potraw.

Smacznego!

Author: jogosfera.com.pl