Placki bananowe bez jajek. Banan na śniadanie – smacznie i zdrowo

Jeśli szukamy ciekawego i oryginalnego pomysłu na śniadanie, które na dodatek będzie zdrowe i pełnowartościowe, warto spróbować przygotować pyszne placki bananowe bez jajek i bez dodatku mąki. Danie to będzie idealne dla osób na diecie wegańskiej lub z alergicznymi nietolerancjami pokarmowymi. Placuszki są lekko wilgotne i sycące. Można je zjeść na śniadanie lub zostawić jako przekąskę do pracy. Przygotowuje się je bardzo szybko, są niezmiernie proste w wykonaniu oraz… pyszne.

Jak przygotować placki bananowe bez jajek?

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 1 banan, 1 szklanka mleka, 2 łyżki oleju rzepakowego oraz 1 szklanka płatków owsianych. Dodatki są już w pełni zależne od naszych prywatnych preferencji. Mogą to być suszone owoce, rodzynki, bakalie, mandarynki lub pomarańcze, winogrona, miód lub migdały. W wersji mniej fit możemy je polać czekoladą i dodać cząstki pomarańczy.

Na początek do mleka wsypujemy płatki owsiane, dodajemy pokrojonego banana i wlewamy olej. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy. Smażymy na patelni z każdej strony aż całość się zarumieni. Dekorujemy według upodobań.

 

Author: jogosfera.com.pl