Przepis na gofry bez jajek. Gofrowy powrót do przeszłości

Gofry kojarzą się większości z nas z czasem wakacyjnego lenistwa, gdy możemy sobie pozwolić na delikatne odstępstwa od całorocznej restrykcyjnej diety. To rodzaj klasycznego street fooda, który kochają wszyscy, a w szczególności dzieci.

przepis na gofry bez jajek

Jest to rodzaj wafla, o charakterystycznym wyglądzie, przygotowywanego w wysokiej temperaturze w gofrownicy. Ciasto powstaje z wymieszania mąki, cukru, soli, masła lub oleju, jajek i mleka. Istnieją różne wariacje i modyfikacje podstawowej receptury. Możemy znaleźć przepis na gofry bez jajek (idealne rozwiązanie dla wegan i alergików) lub gofry z mąki orkiszowej.

gofry z mąki orkiszowej

Oprócz znanego nam w Polsce wariantu, na świecie popularne są również gofry brukselskie z rzadkiego ciasta, bez cukru, które ubija się trzepaczką oraz gofry leodyjskie z ciasta drożdżowego, których sekretem jest dodanie na sam koniec grubych kryształków cukru do wymieszanej masy.

Choć nie jest to najzdrowszy z deserów, gofry mają wielu zwolenników. Ponadto ze względu na powstanie choćby przepisu na gofry bez jajek, nawet alergicy mogą bez przeszkód cieszyć się ich smakiem i wracać do błogich czasów dzieciństwa.

 

Author: jogosfera.com.pl