
Niepozorne warzywo, rosnące w wielu ogródkach – rabarbar. Jak wiele korzyści dla naszego organizmu może przynieść jedzenie go?
pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Rabarbar – źródło witamin i innych zalet
Roślina ta jest bardzo bogatym źródłem witamin A, C i E. Ponadto ma też inne substancje niezbędne dla naszego organizmu, jak: potas, błonnik i kwas foliowy. Ze względu na występowanie w nim kwasów szczawiowych, niestety, powinny unikać go osoby z dolegliwościami nerek i reumatyzmem. Ciekawostką jest to, że istnieje również odmiana lekarska rabarbaru, nazywana rzewieniem lekarskim, która ma właściwości silnie antyrakowe, przeczyszczające i antyoksydacyjne.
ciasto z rabarbarem bez jajek
Ze względu na swój ciekawy, kwaskowaty smak rabarbar jest popularnym warzywem wykorzystywanym w kuchni do przygotowywania głównie deserów i napojów (koktajle, kompoty). Wielką popularnością cieszą się wypieki z dodatkiem tej byliny, powstające również w wersji ciasto z rabarbarem bez jajek, która jest odpowiednia dla wegan i osób z uczuleniem na jajka. Najczęściej są to wypieki z ciasta drożdżowego lub kruchego z dodatkiem rabarbaru, który wspaniale balansuje smak. Pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia – nie odbiegając w żadnym razie w smaku od wersji tradycyjnej.
Najnowsze komentarze