Makaron z pomidorami i bazylią i czosnkiem. Prostota w kuchni – makaron z pomidorami

Jesteś osobą zabieganą, w nieustannym ruchu? Szukasz przepisu na pyszne danie, które przyrządzisz szybko i bez problemu po długim dniu pracy? Lub może pomimo braku rozbudowanych umiejętności kulinarnych, chciałbyś zabłysnąć przed ukochaną osobą, przygotowując romantyczną kolację?
W każdym z tych przypadków rozwiązaniem może być klasyczny przepis na włoską pastę Caprese – makaron z pomidorami i bazylią.

makaron z pomidorami i bazylią i czosnkiem. Jak go przygotować?

Obrane pomidory należy pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, octem i oliwą. 1/3 sosu rozdrabniamy przy pomocy widelca lub blendera, następnie dodajemy z powrotem do pozostałych pomidorów. Ugotować makaron, pamiętając, że na każde 100 gramów potrzebujemy 1 litr wody. Po odcedzeniu wkładamy go z powrotem do garnka, a następnie dodajemy sos pomidorowy oraz posiekaną bazylię. Po wyłożeniu na talerz całość dekorujemy poszarpanymi kawałkami mozzarelli. Danie jest naprawdę przepyszne, niezmiernie proste w przygotowaniu, mało pracochłonne. Jeśli lubimy, możemy zmodyfikować przepis i zaserwować makaron z pomidorami i czosnkiem.

Z takim przepisem możesz być pewny, że każdy zachwyci się Twoimi talentami w kuchni. Powodzenia i smacznego!

 

Author: jogosfera.com.pl